01 mei 2020

Cowboy Junkies


Omdat ze zo iconisch is, blijft The trinity sessions de mooiste belangrijkste plaat uit het oeuvre van Cowboy Junkies, dat nochtans uit heel veel prachtige albums bestaat. Daar is nu nog een half uur durend pareltje aan toegevoegd: Ghosts.
Deze plaat ligt in het verlengde van All that reckoning uit 2018. Aanleiding was het overlijden van de moeder van Margot, Michael en Peter Timmins, oprichters van de band, twee maand na de release van die plaat. Tijdens de daaropvolgende tournee werd aan de nummers gewerkt en oorspronkelijk was het de bedoeling All that reckoning door de toevoeging van de nieuwe songs tot een dubbelalbum te laten uitgroeien. De corona-epidemie stak daar echter een stokje voor. Later zal deze plaat nog wel op vinyl uitgebracht worden (en expliciet niet op CD), sinds vorige week is ze alvast via streamingdiensten digitaal beschikbaar (als een soort troost voor iedereen die nu binnen zit).
Zoals we van het viertal (naast de drie eerder genoemde leden speelt ook nog Alan Anton mee) gewoon zijn, ligt de kwaliteit ook nu weer heel hoog. Breathing lijkt, onder meer door de lange outro, naar de hemel te reiken. Een waarheid als een koe, (You don't get to) do it again, verkondigen zonder in platte clichés te vervallen is een hachelijke onderneming maar uiteraard slagen de Canadezen ook hier weer glansrijk. En hoe wordt de gitaar zo subtiel betokkeld in The possessed dat je er zelf stil van wordt. Ook Ornetta Coleman wordt gekenmerkt door een sober arrangement dat niets aan kracht inboet.
Zou het een grote frustratie zijn voor het viertal om telkens met vijfsterrenrecensies om de oren geslagen te worden en toch een al bij al beperkte bekendheid te genieten? Ik vraag het me vaak af: het lijkt bijzonder onrechtvaardig en ik merk dat zelfs ik, die van elke nieuwe plaat intens geniet, de band algauw weer uit het oog verlies als er lijstjes moeten gemaakt worden of voor mij belangrijke bands moeten opgesomd worden. Nochtans verdienen ze daar zeker een plaats tussen. Dat bewijzen ze nog maar eens met deze Ghosts.

Beluister hieronder het volledige album:

Geen opmerkingen: