19 mei 2020

Ibrahima Cissokho And Mandingue Foly


Met Liberté mom sa bop hebben Ibrahima Cissokho And Mandingue Foly een plaat uit die hier ook zijn plaatsje verdient. Wie deze blog al een hele tijd volgt, weet dat ik Afrikaanse muziek graag beluister en af en toe eens een goeie release uit het vaak vergeten continent in de belangstelling plaats.
Cissokho is geboren in de Senegalese Casamance, een streek tussen Guinéee-Bissau en Gambia. Je moet door Gambia trekken (of een enorme omweg maken) om in de hoofdstad Dakar te geraken. Zijn vader bespeelde de kora, een harpachtig Westafrikaans snaarinstrument, zodat hij ermee opgroeide en het is nog steeds het instrument dat hijzelf bespeelt. Hij mag niet verward worden met de Franse voetballer met eenzelfde naam, hoewel ook hij naar onze zuiderburen vertrok en er een band rond zich verzamelde, (Le) Mandingue Foly. Die begeleidingsband wisselde al eens van samenstelling maar vormt nu een hecht viertal dat Cissokho bijstaat en hem een muzikaal palet dat soms jazzy aandoet, met veel aandacht voor blazers en percussie, aanbieden. Daarop zingt hij in het Peul, het Wolof en het Frans over thema's die voor Afrikanen van belang zijn.
Al vanaf opener Africa valt meteen op hoe goed de live-sound te pakken is gekregen, hoewel dit geen concertregistratie is. Het is het grote pluspunt van deze plaat dat ze daardoor de luisteraar weet te vatten. Binnen de Afrikaanse muziek is dit niet meteen de meest originele plaat maar net die sound doet het hem. De kora neemt een prominente plaats in maar je hoort hier een goed gerodeerde groep die zeer degelijk hun muziek aan de man brengen.

Beluister hieronder het volledige album:

Geen opmerkingen: