24 mei 2020

Denison Witmer


Bij Asthmatic Kitty, het label van onder meer , zit je vaak goed om onbekende pareltjes te ontdekken. Natuurlijk, net als elk platenlabel is niet elke artiest die ze tekenen, het onvermoede genie waarop je hoopt. Denison Witmer is alvast wél een zeer verdienstelijke artiest die ondanks zijn elf vorige albums aan mij (en velen met mij) roemloos voorbij ging. American foursquare brengt daar verandering in. Hij kwam overigens pas in 2012, toen hij toch al 17 jaar platen uitbracht, bij het eerdergenoemde label. Helemaal onbekend is hij bij sommigen misschien niet, maar dan als producer voor Florence + The Machine, Yoko Ono en Sufjan Stevens.
De gevoelige en warme liedjes op deze plaat tonen een zeker meesterschap en hoewel dit soort muziek eerder geassocieerd wordt met de winter, kunnen we er ook bij de droogte en warmte van de voorbije weken van genieten. Catalina love bezit een mooi refrein, iets hoger gezongen, en de song wordt gedragen door de piano. Save me from myself is zo'n song waarbij je als vanzelf stil wordt en beter luistert naar de teksten, om je nadien nog een tijd te laten nadenken over je eigen leven. Robin wordt afgetrapt door een kindje dat zomaar toevallig opgenomen en toegevoegd lijkt, maar je wel in de juiste stemming brengt voor de speelse melodie. Nog een hoogtepunt is River of music, dat op Bandcamp nog eens als extra terug komt in een vereenvoudigde versie.
Denison Witmer mag dan al onbekend geweest zijn, wij hebben zijn naam alvast geregistreerd en zullen nieuwe releases nu niet zo snel meer over het hoofd zien. En u?

Je kan dit album hier bestellen op zijn Bandcamp-pagina en alvast hieronder beluisteren:


Geen opmerkingen: