14 juli 2018

Cowboy Junkies


Mocht u nog niet op de hoogte zijn van hoe goed Cowboy Junkies wel zijn, raad ik The trinity session aan, met daarop de prachtigste uitvoering van Sweet Jane (Velvet Underground) die je hier op aarde kan horen. Aan het begin van dit decennium brachten ze bovendien The nomad series uit, 4 albums (tussen 2010 en 2012) waarop ze hun talenten botvieren op songs van bijvoorbeeld Vic Chesnutt (West of Rome).
Ik vertel dit alles natuurlijk niet zonder reden. Integendeel, van eenzelfde hoge kwaliteit is ook hun nieuwste plaat, All that reckoning, een drie kwartier durende verzameling van 11 gloednieuwe songs waarin de stem van zangeres Margo Timmins zo prachtig klinkt op het bedje van gloedvolle arrangementen van de andere drie leden. Dat hoor je al in de titelsong, verdeel over een Pt. 1 en Pt. 2. Dat tweede deel klinkt een pak krachtiger, geschraagd door gitaren die zich eens helemaal mogen laten gaan, althans dat denken ze zelf, want ik hoor toch nog een leiband die hen strak aanlijnt en hun bewegingsruimte, hoewel groter, toch nog inperkt. Ook Missing children opent een speeltuin voor de instrumenten (zo hoor ik ook een rondhuppelende viool). En welke superlatieven moeten we uit de kast halen voor Sing me a song, een uitnodiging die wel heel moeilijk af te slaan is. 
De Canadezen bewijzen hiermee dat ze niet enkel in rustige nummers hun topniveau keer op keer weten te halen, al zijn die songs natuurlijk ook hier weer rijkelijk aanwezig en stellen ze allerminst teleur. Als je The things we do to each other op je laat inwerken, voel je hoe pijnlijk we soms met elkaar omgaan. Nose before ear balanceert op een koord van subtiele muzikale details zonder het geheel (de goeie song) uit het oog te verliezen. En When we arrive haalt het beste uit het songwriterschap van de Canadezen naar boven.
Cowboy Junkies mogen dan zo een band zijn die velen allang weer vergeten als ze hen een tijdje niet horen, ondanks een stroom aan goeie platen die ze maar blijven uitbrengen. Nochtans is een plaat van hen kopen een minder risicovolle bedoening dan een soufflé bakken: de kans op inzakken is immers zo goed als nihil.

Beluister hieronder het volledige album:

Geen opmerkingen:

Klik op oranje tekst om de links te volgen en blauwe links voor de mp3's.