28 mei 2020

Owen Pallett


Owen Pallett een rare muzikale snuiter noemen is eerder een understatement. Zijn platen, waarop de viool vaak een prominente rol speelde, zijn bizar en bevreemdend, kleuren buiten de lijntjes maar zijn net daardoor ook betoverend. Deze Canadese muzikant, zanger en componist maakte enkele platen als Final Fantasy en brengt maar af en toe solo-albums uit. Verder maakte hij songs voor soundtracks, soms samenwerkend met Arcade Fire.
Ik was dan ook benieuwd naar zijn eerste nieuwe plaat in zes jaar tijd. Island bevat zowel instrumentale nummers als gezongen songs en klinkt op het eerste gehoor iets toegankelijker dan wat ik me van zijn vroeger werk herinner. Wat zeker wel lijkt op mijn herinneringen, zijn prachtige composities als The sound of the engines of In darkness. Die zijn bovendien erg filmisch, je ziet meteen beelden voor je ogen. In Lewis gets fucked into space horen we de terugkeer van het hoofdpersonage uit mijn favoriete song van de Canadees, Lewis takes action (ooit nog lied van de week). 
Owen Pallett nam deze plaat op met het London Contemporary Orchestra in de befaamde Abbey Road studios. Het verklaart de volle sound die we in laatsgenoemd nummer horen maar ook in A bloody morning. Mooie intermezzo's vormen de instrumentale stukjes, nu eens kort (zoals ---> (ii) ) of toch meer dan drie minuten (---> (iv) is daar een mooi voorbeeld van, met zijn lange opbouw).
Doe uzelf een plezier: als u deze artiest nog niet kent, leer hem dan via deze plaat kennen. En kent u hem wel al, brei dan een vervolg aan uw muzikale relatie met hem. Hij is het waard.

Beluister hieronder het volledige album:

Geen opmerkingen: