26 januari 2024

Ethan P. Flynn


Had ik dit album niet zien opduiken in eindejaarslijstjes eind december en begin januari, ik had nooit geweten dat het debuut van Ethan P. Flynn zulk een fantastische plaat is. De Brit mocht na het afstuderen aan de Guildhall School of Music aan de slag bij het Young-label (van The XX) en hij werkte er samen met FKA Twigs, David Byrne, Slowthai en anderen. Voor oktober vorig jaar had hij al enkele ep's op zijn naam staan, met slimme en wat tegendraadse bedroom-pop. Eenzaamheid was ook daarop een prominent thema en dat is het al helemaal op dit album.
Opener In silence is wat dat betreft al meteen een mooi voorbeeld. Het klinkt als een singer-songwriter die toch een wel een upgrade gekregen heeft en muzikaal een rijker palet dan zijn gitaar en stem mag bedienen, een veel rijker zelfs. Ook de titelsong weet te bekoren door een rijkdom die we van zo'n artiest niet verwacht hadden. De song waaiert helemaal open. Op No shadow weet de vrouwelijke achtergrondzang een soort evangelieke schoonheid toe te voegen aan wat in essentie een vrij triest nummer is. Crude oil klinkt helemaal anders en toch herken je hierin dezelfde hand van alle andere songs op de plaat.
Ik kon alvast geen enkel zwak moment vinden. Integendeel, de variatie die hij koppelt aan een herkenbaar eigen geluid getuigt van een onverwachte muzikale maturiteit. Het wordt de komende jaren uitkijken naar het vervolg dat Ethan hieraan weet te breien.

Beluister hieronder het volledige album, dat je hier kan kopen via zijn  Bandcamp-pagina:

Geen opmerkingen: