07 augustus 2020

Rival Consoles


Je voelt zowaar het vibreren van de openingsklanken van Vibrations on a string waarmee Articulation aanvat, het nieuwste album van Rival Consoles. Het is het begin van een verrassende warme reis door een woud van klanken die tegen allerlei dance-genres aanschuren.
De zes nummers hebben niet enkel een warme feel maar klinken ook behoorlijk vrolijk. Zo lijkt de muziek wat te huppelen in Forwardism, dat met een staccato ritme een stevig skelet heeft voor de andere klanken om zich rond te draperen. Melodica is dan weer een traag voortkruipend nummer, alsof we documentairebeelden bekijken van een ontwakende natuur in het eerste zonlicht. Een sample van de stem van David Attenborough had hier niet eens meer verrast.
Het titelnummer sluit weer goed aan bij de openingstrack waarna Still here een erg knuffelende song is die de luisteraar omarmt. Het is niet zozeer troost die uit die omarming spreekt, maar liefde en acceptatie. Zoals wel vaker eindigt ook dit album met een lied (Sudden awareness of now) dat een synthese lijkt van al het voorgaande en dat daar ook de tijd voor neemt (dit is het langste nummer op de plaat).
Sommige mensen denken dat dance niets voor hen is. Sommige mensen denken dat moderne, instrumentale muziek boenke-boenke is voor leeghoofdigen, zelfs nu nog, na al die jaren vol tegenvoorbeelden. Sommige mensen moeten dringend Rival Consoles eens leren kennen en dit is een goed startpunt.

Beluister hieronder het volledige album, dat je hier kan kopen via zijn Bandcamp-pagina:

Geen opmerkingen: