29 augustus 2020

Meridian Brothers


Als je Aphex Twin zou loslaten op het genre van de cumbia, zou je een nog iets extremere plaat krijgen dan Meridian Brothers ons nu voorschotelen, maar veel zou het toch niet schelen. Bijwijlen klinkt de manier waarop de Colombiaan (het gaat, behalve live, om een solo-project van Eblis Alvárez) eighties synthesizers en drummachines tegen deze Latijns-Amerikaans dansmuziek aansmijten, behoorlijk extravagant en doen ze in feite met de cumbia wat Atari Teenage Riot deed met drum 'n bass: het genre tot het uiterste drijven.
Omdat ik niet zo vertrouwd ben met al die diverse Zuid- en Centraal-Amerikaanse muziekgenres, heb ik eens opgezocht wat cumbia precies inhoudt. Het blijkt een complexe erg ritmische stijl te zijn die oorspronkelijk enkel zang en percussie inhield. Daar blijven deze Colombianen dicht bij in de buurt, alleen voegen ze natuurlijk ook nog die synthesizers toe.
Het leidt soms tot een grappige cover (Cumbia del Pichamán is een bijzondere versie van Son of a preacherman) of tot een Mario Bros-achtig geluid (Cumbia de la fuente). Hoedanook slaagt de man erin om het genre zulk een moderne toets mee te geven dat het ook buiten de danslessen een plezier is om naar te luisteren.

Je kan deze plaat hier kopen op hun Bandcamp-pagina en alvast hieronder beluisteren:

Geen opmerkingen: