04 augustus 2020
Fontaines D.C.
Ik ben al altijd gefascineerd geweest door de schoonheid die in donkere, duistere dingen zit: dood, verdriet, rampspoed,... in kunst brengt het vaak ook heel mooie dingen voort. Van boeken als And the ass saw the angel van Nick Cave tot schilderijen als Saturnus eet zijn zoon van Francisco Goya, van de folkliederen over rampen zoals verzameld op People take warning tot de gedichten van Baudelaire op Les fleurs du mal, allemaal vonden ze in doem en ongeluk een sprankel schoonheid die me diep raakt.
Weliswaar niet van hetzelfde niveau maar zeker en vast ook bijzonder goed hierin is Fontaines D.C. op hun nieuwe plaat A hero's death. Wat aan de nummers op die plaat opvalt, is dat hun postpunk bijzonder goed verzorgd, uitgebalanceerd en gedetailleerd gearrangeerd klinkt. Je hoort noch een noot teveel noch een instrument te weinig, geen detail lijkt er zomaar bijgegooid "omdat het kan" en alle songs zijn zo in balans dat je er zonder moeite zou op kunnen koorddansen. Bovendien is er geen enkele song die onder de hooggeplaatste kwaliteitslat doorgaat.
Er klinkt een soort berustende wanhoop door in Televised mind, alsof geen enkel verzet nog nut heeft en je hooguit kan constateren, niet meer protesteren. Ook A hero's death is ondanks het leuke ritme niet bepaald vrolijk te noemen. Met typisch Brits flegma, toch wel enigszins vreemd voor een Ierse band, proberen ze ons nog wat hoop te geven: "Life ain't always empty". De vrij consequente keuze van de band voor postpunk (op hun debuut gingen ze wat breder) resulteert alvast in een erg consistente plaat die vooral ook door de rustiger songs als Sunny en No (beiden helemaal achteraan) en het aan licht aan Oasis schatplichtige You said ook divers genoeg is om niet teveel in herhaling te vallen. Dat was immers een risico met de vele repetitieve elementen in gitaarspel, drumritmes en vocalen doorheen de plaat, maar de Dubliners hebben die kaap mooi omzeild. De zang overigens deed me vaak denken aan Billy Bragg op zijn meer serieuze en ingetogen songs.
Je kan het album hier kopen via hun Bandcamp-pagina en hieronder alvast beluisteren:
Labels:
2020,
embedded player,
mening,
muziek,
nieuwe release
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten