20 augustus 2020

James Dean Bradfield


Natuurlijk is Even in exile, de soloplaat van James Dean Bradfield, niet gewoon een nieuwe Manic Street Preachers-plaat hoewel de overeenkomsten tussen wat hij solo brengt en wat zijn groep doorgaans uitbrengt, meteen opvallen. Zo herkende we zelfs flarden van A design for life in het instrumentale Under the mimosa tree. Behalve overeenkomsten zijn er echter ook verschillen.
Bradfield weet als geen ander hoe een goeie melodie van een song een potentiële hitsingle maakt en die vaardigheid gebruikt hij voor heel wat nummers op dit album. From the hands of Violeta, The boy from the plantation en Thirty thousand milk bottles kunnen allemaal bogen op een herkenbaar refrein zoals hij met zijn groep er ook al veel heeft gemaakt. Maar sommige songs verrassen: The last song is geen rechtlijnig nummer en There'll come a war heeft een heel lange intro waarin de gitaren die bij de Preachers vaak zo centraal staan nu eens naar de achtergrond worden verdreven. En er zijn de instrumentale songs zoals het hierboven al vernoemde Under the mimosa tree of Seeking the room with the three windows waarin de Welshman zich niet beperkt tot een muzikaal idee om uit te werken.
Meteen komen we daarmee tot de conclusie dat deze plaat een mooie aanvulling is op zijn oeuvre met de groep waarvan hij zanger en frontman is en zijn eigen plekje in de platenkast verdient.

Beluister hieronder het volledige album:

Geen opmerkingen: