12 september 2020

Flaming Lips


Met American head zijn The Flaming Lips al aan hun zestiende studioplaat. Wayne Coyne en zijn maten maken nog steeds experimentele, vreemde maar in se wondermooie muziek die uitwaaiert, vervliegt, overspoelt en bij momenten imponeert met psychedelische bombast. Dat is ook nu niet anders en daar prijzen we ons gelukkig om.
Wat vooral opvalt is dat deze plaat in tegenstelling tot de soms uitzinnig absurde releases van de band eerder eigenlijk behoorlijk down to earth is. Natuurlijk herken je de band uit Oklahoma meteen uit de duizend maar je wordt deze keer niet naar alle verre uithoeken van hun soms bizar universum meegenomen. Ondanks de titel klinkt At the movies on Quaaludes als een vrij normale song en bovendien nog eentje van uitstekende kwaliteit, één die je zonder veel risico op een mixtape voor je lief zou kunnen zetten. Quaaludes, overigens, zijn stimulerende middelen die vooral populair waren in de jaren zestig en illegaal zijn en in hoge mate geestesverruimend. 
Tot de hoogtepunten reken ik Brother eye (waarin gebruikgemaakt wordt van Autotune), het rustig beginnend maar naar een climax toewerkende Mother please don't be sad en opener Will you return/When you come met Particle Kid als gastmuzikant. 
Waar eerdere albums in hun geheel vaak wat te uitzinnig waren naar mijn smaak, is dit nu eens een plaat die ik zelfs in één luisterbeurt tot me kan en wil nemen. Als Wayne Coyne zichzelf een beetje inhoudt, blijkt hij perfect in staat om je niet te overdonderen maar aan zijn hand mee te nemen naar zijn eigen fantasieland.

Beluister hieronder het volledige album:

Geen opmerkingen: