24 september 2020

Asian Dub Foundation


Het Engelse collectief Asian Dub Foundation heeft een voorliefde voor meer exotische muziekstijlen als ragga, dancehall, Zuid-Aziatische muziek en anderzijds behoorlijk militante punkrock. Die combinatie hoor je dan ook terug op Acces denied, hun negende reguliere album in hun 25-jarig bestaan. Heel wat gasten passeren de revue: de comedyster Stewart Lee die gesampled wordt, de Chileense beatboxer Ana Tijoux en Dub FX

Geen wonder dus dat deze plaat alweer erg militant klinkt. Grote thema's worden niet uit de weg gegaan (het klimaatspijbelprotest in Youthquake part 1 waarin Greta Thunberg gesampled of de dehumanisering van Palestijnen in Human 47 waarin de Palestijn 47 Soul de raps verzorgt). Vaak klinkt deze zevenkoppige bende als Senser of Dizzee Rascal en dat maakt de plaat ook los van de onderwerpen erg opwindend en opzwepend. Hoogtepunten zijn echter die songs die een wat andere kant laten zien van de groep, zoals Swarm dat tegen Tricky aanschuurt of  Frontline Santiago dat resoluut gaat voor een modernere sound. Afgesloten wordt er met een Atari Teenage Riot-light Smash and grab the future.

Politiek activisme in de muziek, zo zullen de boomers die klagen dat de jeugd enkel in zichzelf geïnteresseerd is niet graag horen, is wel degelijk springlevend. Jeugdig is deze groep natuurlijk niet meer maar door de slimme samenwerkingen en samples leggen ze wel contact met de jeugd en verbinden ze meer dan al onze regeringen het voorbije decennium gedaan hebben.

Je kan dit album hier kopen via hun Bandcamp-pagina en hieronder alvast beluisteren:

Geen opmerkingen: