18 februari 2018

The Reverend Shawn Amos


The Reverend Shawn Amos uit New York laat al sinds 1995 muziek op de wereld los die blues en soul combineren. Zijn debuutalbum bracht hij uit in 2002 en dit jaar is hij al toe aan het zesde album, The reverend Shawn Amos breaks it down
Dat hij zich niet beperkt tot beide voornoemde genres, mag onder andere blijken uit het rocknummer Hold hands dat hij met zijn warme stem zegent. Ook zijn cover David Bowie's The Jean genie is bijzonder: de mondharmonica en het effect op de zang zorgen voor een bevreemdende versie. Het lijkt wel alsof hij het nummer eerst demonteerde vooraleer hij met de bestanddelen en zijn eigen muzikale talenten aan de slag ging om het opnieuw uit te vinden. Daarna volgt een driedelige Freedom suite: 3 songs die samen een inhoudelijk geheel vormen. Muzikaal zijn ze erg uiteenlopend met als hoogtepunt wel het gospeldeuntje (We've got to) Come together. Als afsluiter is er ook nog een cover van (What's so funny 'bout) Peace, love and understanding.
Mijn persoonlijke favoriet is opener Moved, dat langzaam op gang komt, sloom klinkt maar in de gitaar genoeg diepte legt om je meteen mee te tronen naar een zuidelijke staat van de VS. In mijn hoofd zie ik al de road movie waarbij deze song waarlijk past. Moved is een nummer met meer karakter dan abdijkaas "van bij ons".
In minder dan een half uur verlicht de Amerikaans onze dag en kunnen we er weer even tegenaan. Eindejaarlijstjes zal hij hiermee niet halen, veel luisterbeurten op onregelmatige momenten in mijn jaar: dat moet wél tot de mogelijkheden behoren.

Beluister hieronder het volledige album:

Geen opmerkingen:

Klik op oranje tekst om de links te volgen en blauwe links voor de mp3's.