22 februari 2018

Ray Fuego


De Nederlandse rapper Ray Fuego heeft met Zwart een plaat uitgebracht die inderdaad zo donker klinkt als de titel laat vermoeden. Na eerder werk met SMIB en enkele EP's is dit zijn debuutalbum. Muzikaal is het allemaal zwanger van een nachtleven in de underground.
Hoewel hij eruitziet als een Nederlandse lookalike van 2Pac klinkt Ray Fuego vooral als de noorderburenvariant van onze Brusselse hiphopprimussen Stikstof (en hun bandlid Zwangere Guy) of zelfs Roméo Elvis. Zo heeft Bad september alles om uit te groeien tot een grootstedelijk anthem. En de invloeden uit de dubstep zijn niet weg te denken uit songs als Kut of Spacking. Net als Houthakker, met gastbijdragen van Yung Nnelg en Tads Thots, vormden dit hoogtepunten op een sowieso al goeie plaat. Ook over afsluiter Ik leen niet ben ik zeer te spreken: het is een heel radiovriendelijke song, dat zeker, met een wat andere muzikale textuur dan de overige songs op dit album.
Het moge duidelijk zijn dat hiphop al jarenlang een volwassen genre is en het is hartverwarmend te merken dat overal, ook in België en Nederland, heel wat goeie acts binnen het genre te ontdekken vallen. Ray Fuego mag je zeker aan dat lijstje toevoegen.

Beluister hieronder het volledige album:

Geen opmerkingen:

Klik op oranje tekst om de links te volgen en blauwe links voor de mp3's.