21 januari 2018

tUnE-yArDs


Bijna vier jaar geleden was ik behoorlijk enthousiast over Nikki nack, het vorige album van tUnE-yArDs (oftewel Merrill Garbus). En nu is ze terug, met I can feel you creep into my private life.
Was Nikki nack nog vooral een feestje om de zomer in te zetten, dan is dit een minder vrolijke plaat geworden. Doem en hel zal je weliswaar niet bespeuren maar de ongecompliceerde vrolijkheid van de voorganger heeft plaatsgemaakt voor een meer genuanceerde kijk op het leven, zo lijkt het wel. Muzikaal put Merrill dan nog wel uit wereldse muziek/wereldmuziek en het is nog steeds een soort plakboek. Toch is de zorgeloze tiener of adolescent verdwenen en veranderd in een meer mature jonge vrouw. Vooral in de eerste helft van het album is dat sterk hoorbaar.
Dat betekent overigens niet dat er geen dansbare nummers op de plaat staan: Look at your hands is een song met het potentieel je onverwijld de dansvloer op te jagen. Ook op het einde van Home neemt dance even het liedje over.
Hoogtepunt voor mij is Honesty, een mooi voorbeeld van het muzikale knip- en plakwerk van tUnE-yArDs. Bovendien overdrijft deze song niet met drukte maar wordt de balans perfect bewaakt.

Beluister hieronder het volledige album:

Geen opmerkingen:

Klik op oranje tekst om de links te volgen en blauwe links voor de mp3's.