14 januari 2018

Heavy Bell


Heavy Bell is een Canadees duo bestaande uit Royal Canoe-frontman Matt Peters en Tom Keenan, die behalve singer-songwriter ook acteur is. Het tweetal bracht net hun debuut By grand central station uit, een songcyclus gebaseerd op het boek By grand central station I sat down and wept van Elizabeth Smart, uit 1945.
De songs op deze plaat zijn gebouwd op een stevige fundering van prachtige samenzang van beide heren. Daarmee geven ze de liedjes een warmte en diepte mee die hartverwarmend is. In Water of love weten ze daar zelfs subtiele toetsen aan toe te voegen en een breekbaarheid die je eerder van vrouwelijke vocalisten verwacht. 
Het loont de moeite de lyrics mee te volgen op deze pagina van hun website, want dan kan je genieten van de oorspronkelijk door Elizabeth Smart geschreven verzen. Zo volg je het verhaal van begin tot eind.
Waar deze band me heel sterk doet aan denken, is aan The Welcome Wagon, de groep van dominee Thomas Vito Aiuto en zijn vrouw, wiens debuutalbum geproduceerd werd door Sufjan Stevens en waarover ik hier lovend was. Diezelfde samenzang en gelijkaardige muzikale invloeden zijn hoorbaar.

Als het laat is, buiten donker en koud en je de lichten dimt of slechts wat kaarsen brandt, komt deze plaat helemaal tot zijn recht. Laat je volledige binnenzuigen in het universum van Elizabeth Smart en Heavy Bell en je zal het je niet beklagen.

Beluister hieronder het volledige album:

Geen opmerkingen:

Klik op oranje tekst om de links te volgen en blauwe links voor de mp3's.