20 januari 2018

Frank Vander linden


De Mens is de laatste jaren uitstekend in vorm, getuige de albums Nooit genoeg en 24 uur. Toch heeft frontman Frank Vander linden blijkbaar af en toe behoefte om eens zonder zijn twee kompanen liedjes op plaat te zetten. Een titelloos album in 2009, een EP in 2014 en zelfs al de EP Patti blues (Frank solo bij u thuis) waren het resultaat en aan dat lijstje mag je nu Nachtwerk toevoegen.
Wat meteen opvalt, is dat Frank kiest voor ingetogen nummers. Enkel in slotsong Weet jij hoe het moet ligt het tempo hoger en komt de rocker naar boven. Eventjes gaat hij ook al Simon and Garfunkel achterna in Verdwenen vrienden. Vooral de "na na na" lijkt wel rechtstreeks uit The boxer te komen. Ook de songtitels zijn alweer om duimen en vingers van af te likken: Mensen zijn vervelende machines, Elke dag een beetje wijzer (denk ik) en Draag het als een man. De muziek maakt voldoende ruimte opdat je als luisteraar de tekst goed kan laten binnenkomen. En die komen hard aan want Frank Vander linden en zijn (nu dus ex-)vrouw gingen vorig jaar uit elkaar. Die breuk loopt als een rode draad doorheen dit album.
Toch hou ik meer van de laatste platen van De Mens, waarin de balans muzikaal beter zit. Dit solo-tussendoortje, als ik het zo oneerbiedig mag noemen, is weliswaar een aangenaam luisterstuk. Met behulp van zijn twee bandleden bij De Mens echter blijkt Frank tot meer in staat en dus dragen die platen mijn voorkeur weg.

Beluister hieronder het volledige album:

Geen opmerkingen:

Klik op oranje tekst om de links te volgen en blauwe links voor de mp3's.