16 juni 2024

Retro review: Françoise Hardy


Iedereen kent Tous les garçons et les filles, de hit van Françoise Hardy uit 1962. Het is één van de vrolijkste popsongs uit die periode in het Frans en het leverde haar meteen, bij haar debuut, roem op. Enkele dagen geleden, zo'n kleine 62 jaar later, overleed ze op 80-jarige leeftijd. En helaas kennen velen niet meer van haar omvangrijk oeuvre en weten evenmin dat ze behalve een muzikale carrière ook acteer-, literaire en zelfs astrologische carrière had.
Haar overlijden was voor mij de aanleiding om nog eens door haar werk te grasduinen en nadat ze in de jaren zestig al enkele albums in het Frans had uitgebracht, volgde in 1966 een Engelstalige plaat, toepasselijk Françoise Hardy in English getiteld. Had ik voorheen ook al altijd het idee dat Hardy zo een beetje de Franse tegenhanger was van Sandie Shaw (die u kent van Eurosonghit Puppet on a string), dan is die indruk bij deze wat versterkt (al moet ik toegeven dat ik het oeuvre van Shaw ook niet echt meer dan oppervlakkig ken).
Behalve de obligate vertalingen van eigen nummers bevat deze plaat ook covers van Frans- en Engelstalige songs, zoals Say it now (van Bobby Skel) of Only you can do it (van The Vernons Girls). Die passen perfect tussen de overige nummers. Het leverde haar alvast een bescheiden hit op in het Verenigd Koninkrijk met All over the world, een vertaling van het zelf geschreven nummer Dans le monde entier.
Naar dit album luisteren is behalve een nostalgische trip naar een periode waarin ik niet eens geboren was, ook een aangename kennismaking die aantoont dat Hardy allesbehalve een one hit-wonder was en ook zelf prachtige songs wist te schrijven. Dat bleef ze overigens doen tot 2018,  toen haar laatste studioplaat Personne d'autre verscheen.
Laat het bericht van haar overlijden ook u inspireren om door haar rijke discografie te struinen. U zult, net als ik, gecharmeerd, verrast, verblijd, ontroerd en zoveel meer worden. Overigens zong de Franse zangeres ook al eens in het Duits of Italiaans.

Je kan het volledige album hieronder beluisteren:

Geen opmerkingen: