07 juni 2024

Pearl Jam


Elke nieuwe release van Pearl Jam roept weer dezelfde existentiële vragen op. Maakt de band nog grungemuziek? En bestaat grunge überhaupt nog in 2024?
Gelukkig is het antwoord op beide al meteen bij het openingsnummer van Dark matter een luid en duidelijk ja. Natuurlijk is rock tegenwoordig zo zwaar beïnvloed door wat bands als Pearl Jam, Nirvana, Stone Temple Pilots, Alice In Chains,... begin jaren negentig op onze smachtende oren loslieten. En dus kan je je vragen stellen over de grenzen van genres, een discussie die niet altijd even zinvol is (goede muziek is goede muziek, punt). Opener Scared of fear tapt duidelijk uit het vatje van stevige gitaren waarvoor de band rond Eddie Vedder al altijd bekend heeft gestaan en dat geldt evenzeer voor React, respond, dat er meteen op volgt. Nadat Eddie Vedder vooral solo heeft bewezen ook meer ingetogen songs te kunnen schrijven en zowaar een singer-songwriter in zich te hebben huizen, doet het deugd dat het rockbeest nog lang niet verdwenen is.
Toch mogen we ook wel blij zijn met de evolutie die Vedder zelf heeft doorgemaakt want het levert ook een prachtige song op als Won't tell, dat het beste van beide werelden verenigt. Ook Something special demonstreert dat de frontman wel degelijk een goede melodieuze song kan neerpennen. Verder horen we echo's van Spin the black circle uit één van hun vroegste platen in het potente en heerlijk voorbijdenderende Running.
Ook anno 2024 is Pearl Jam een groep die zijn relevantie weet te behouden en zich niets aantrekt van hitlijsten en trends. Dark matter is een waardige toevoeging aan een al indrukwekkend oeuvre.

Beluister hieronder het volledige album, dat je hier kan kopen:
 

Geen opmerkingen: