12 juni 2024

Arooj Aftab


De Amerikaans-Pakistaanse zangeres Arooj Aftab was voor mij een nobele onbekende tot een vriend me haar nieuwste album tipte omwille van een link met persoonlijke redenen. Bij beluistering was ik meteen verkocht. Ik ben blijkbaar niet de enige die haar muziek heel erg weet te waarderen, want zowel in 2022 als in 2023 ontving ze nominaties voor Grammy Awards, waarvan ze er zelfs één verzilverde in 2022 (Best global music performance: je zou het wereldmuziek kunnen noemen).
Arooj put dan ook rijkelijk uit de muzikale tradities van Pakistan (neo-Sufi en Hindoestaanse klassieke muziek) maar evengoed uit jazz, electronica, indie pop en minimalisme. Het levert op Night reign alvast prachtige, verstillende songs op die in de gehaastheid van het huidige leven als rustpunten aanvoelen. Het is de ideale muziek om je dag mee af te sluiten, gelegen op de bank met enkel het licht van een staande lamp (liefst wat gedimd) en met een lekker glas bij de hand, vrij van alle zorgen en afgesloten van de wereld die verder raast, dag en nacht.
Een persoonlijke favoriet op dat vlak is zeker Na gul, dat voortkabbelt en perfect bij de hierboven beschreven setting past. Verder vinden we op deze plaat ook een mooie versie van Autumn leaves en Zameen waarop we zowaar de helemaal uit het oog verloren Chocolate Genius als gastmuzikant aantreffen. Maar eigenlijk is elke song een pareltje op zich, dat je best in alle rust tot je neemt. Laat je meedrijven op de prominente pianoklanken en haar wondermooie stem en ontdek zo een artieste die onze aandacht meer dan verdient.

Je kan het volledige album hieronder beluisteren en hier kopen:

Geen opmerkingen: