26 juni 2024

Been Stellar


Shoegaze en post-punk zijn genres die altijd op mijn aandacht kunnen rekenen en laat dat net zijn waar Been Stellar in grossiert op hun debuut Scream from New York, NY. Daarop klinkt het vijftal erg zelfbewust en zelfzeker.
Opener Start again is meteen een stomp in het gezicht waar je even van moet bekomen en is een veelbelovend begin van een plaat waar we gezien de buzz errond veel verwachten. Sinds de vijf leden in 2017 in New York kwamen studeren, vonden ze elkaar in hun liefde voor The Strokes, Sonic Youth en Television en op deze eersteling kan je die invloeden terughoren. Zo had Pumpkin één van de radiovriendelijker songs kunnen zijn van Sonic Youth en na een rustig begin barst de titelsong helemaal open. Can't look away is wat weerbarstig maar eens je in het nummer geraakt, is het zo'n vier minuten genieten. In Takedown schurkt het quintet dan weer tegen The Strokes aan. I have the answer is een uitsmijter die een pak beter smaakt dan het hartig ontbijt.
In al die jaren dat ik muziek luister met een intensiteit alsof mijn leven  ervan afhangt, heb ik vele hemelbestormende bands zien passeren en jammer genoeg branden de meeste ervan al even snel op als ze als een komeet aan de hemel verschenen. Laat ons hopen dat eenzelfde lot dit vijftal niet beschoren is.

Je kan het volledige album hieronder beluisteren en hier kopen via hun Bandcamp-pagina:

Geen opmerkingen: