02 maart 2024

Sleepytime Gorilla Museum


Sleepytime Gorilla Museum, een Californische experimentele rockband, is duidelijk niet voor één gat te vangen. In 2007 verscheen hun  derde album en sindsdien werd het stil rond dit vijftal. En kijk, nu brengen ze Of the last human being uit, een album dat stuitert in opener Salamander in two worlds, een cabaretachtige Tom Waits benadert in We must know more en de muzikale lijn van Primus verder doortrekt dan die band ooit deed in Save it!. Het mag duidelijk zijn: geen enkel genre is veilig voor deze mannen (wel ja, één vrouw en vier mannen). Het is geen wonder dat ze soms vergeleken worden met Mr. Bungle, een band van Mike Patton van Faith No More.
We treffen nog wel meer verrassende songs aan. Fanfare for the last human being klinkt als een door Goran Bregovic geleid zigeunerorkest en Bells for Kith and Kind brengt exact wat de titel belooft. S.P.Q.R. is Frank Zappa die de Romeinen bezingt en Old grey heron had bijna van Arno kunnen zijn.
Consistentie in muziekjes is de band vreemd, in kwaliteit des te meer. Deze plaat was voor mij een ware ontdekking en je wordt alle hoeken van de muzikale kamer getoond. Wie durft, haalt ze nu in huis.

De plaat kan je hier kopen via hun Bandcamp-pagina en hieronder alvast volledig beluisteren:

Geen opmerkingen: