08 maart 2024

Shane Smith & The Saints

De majestueuze wolk die de hoes siert, krijgt een muzikale tegenhanger in de openingssong van Norther, het vierde album van de Texaanse band Shane Smith & The Saints. Book of Joe klinkt vol en af en toe dreigend, als een onweer in de verte.
De countryrock van het vijftal doet me een beetje denken aan The Avett Brothers. De eigen twist die de sound van deze band echter uniek maakt, is de worteling van de muziek in de Ierse folktraditie. Die hoor je heel duidelijk op Adeline, 1000 wild horses en Everything & more. De fiddle neemt die songs op sleeptouw. Niettemin toont het quintet dat ze hun inspiratie halen uit een rijke traditie die een staalkaart biedt van de americana en countryrock van de Verenigde Staten.
Het meest hou ik van de opzwepende rocksongs. Toch zijn de rustige nummers op deze plaat ook niet te versmaden: Wheels neemt je bij de hand en gaat met je wandelen, rondkijkend en genietend van de natuur en landschappen om je heen en de piano die All the way opent klinkt eenvoudig en aangenaam. Deze song belooft niets buitensporigs en biedt dat ook niet maar is in zijn soberheid een pareltje waarvan de schoonheid zich bij elke beluistering meer en meer ontvouwt.
Norther zal een hitlijsten bestormen en de kans dat u deze band op de radio vaak voorbij hoort komen, is vrijwel nihil. Maar u kan uzelf een plezier doen door af en toe toch dit album even op te zetten.

Je kan het volledige album hieronder beluisteren en kopen via hun website:

Geen opmerkingen: