27 februari 2024

Whispering Sons


Natuurlijk hangt de schaduw van Joy Division ook nog steeds over The great calm, de derde plaat van Whispering Sons. Toch hoor je een verschuiving in de muziek. Producer was dit keer Bert Vliegen, die je nog kan kennen van de fijne band Horses wiens concert we hier ooit nog bespraken. Die zware jaren 80-sound die zo kenmerkend was voor de band heeft hij samen met de Limburgers laten evolueren naar een meer mysterieuze rocksound.
Het album klinkt nog steeds niet als een antidepressivum waar je opeens manisch van zou worden maar tussen al het zwart en donkergrijs dat vroeger werk kleurde, worden nu streepjes kleur toegelaten waardoor alles wat rijker en gevarieerder klinkt. Het is niet dat we niet van de eersteling (en in iets mindere mate van de "moeilijke tweede") houden doch als we hun platen moeten rangschikken komt deze toch op de eerste plaats te staan. Opener Standstill is een fantastische song waar ze ons op elk radiostation zouden mogen mee overvallen en die we graag toelaten als oorworm in ons hoofd. En dan wordt die gevolgd door het nóg opwindender Walking, flying dat voortgestuwd word door de ritmesectie die een versnelling hoger heeft geschakeld. Op gelijkaardige manier wordt ook Something good op sleeptouw genomen. The talker is misschien wel de meest kleurrijke song die we te horen krijgen. Het speelse verrast, op een aangename manier.
Ook in de rustige songs weet de band te overtuigen. Cold city sleept zich als een opgestaan lijk over het kerkhof en de symbiose tussen de muziek en de stem van Fenne Kuppens is compleet. Still, disappearing wordt geschraagd door een schijnbaar eenvoudig pianoriedeltje dat herhaald wordt tot het aanzwelt richting het refrein. Oceanic bootst een hartslag na op de achtergrond en dat werkt wonderwel.
De rijkdom die toegevoegd werd wil ik ook graag illustreren met Balm (After violence) dat enkele goede muzikale ideeën combineert tot een song die zich niet meteen laat doorgronden maar na verloop van tijd wel je hart en oren verovert en uitgroeit tot misschien wel hét hoogtepunt van deze plaat. 

Je kan het album hieronder volledig beluisteren en hier kopen via hun Bandcamp-pagina of via de link op hun website:

Geen opmerkingen: