02 februari 2024

Chatham County Line


Chatham County Line is al aan hun elfde album toe met Hiyo. De band uit North Carolina is al actief sinds 1999 en heeft naast tien eerdere platen ook samengewerkt met de Noor Jonas Fjeld en Sharon Van Etten. Waar ze voorheen de bluegrasstraditie alle eer aandoen zonder hun americana oubollig te laten klinken, kiezen ze hier zelfs voor een nieuwe weg. Ja, bluegrass vormt nog steeds de basis voor de songs maar het gebruik van synthesizers, drum machines en meer electrische instrumenten dan ze gewoon waren, geeft de nummers toch een andere klank.
Gelukkig betekent dat niet dat de kwaliteit verminderd is. De songwriterscapaciteiten van de bandleden vormen nog steeds de ruggengraat voor hun muziek en je krijgt dus hier elf heerlijke americana-pareltjes voorgeschoteld. En net als bij echte parels, blinkt de ene al wat meer dan de andere. Hoogtepunten op deze plaat zijn voor mij opener Right on time, Lone ranger en vooral Under the willow tree. In vele van de andere songs klinkt de band een beetje als The Avett Brothers, met wie ze als samen tourden.
Deze plaat is zonder meer goed te noemen. Voor een excellent rapport hadden ze nog een tandje mogen bijsteken en wat mij betreft toch iets vaker voor hun typisch bluegrassgeluid van voorheen mogen kiezen. Dat ze een ander instrumentarium toevoegen aan hun palet is lovenswaardig, dat zeker, maar je mag als band ook niet vergeten waar je sterktes liggen en die liggen hier niet toch echt niet enkel in het schrijven van goede melodieën.

Je kan het album hieronder volledig beluisteren en hier kopen via hun Bandcamp-pagina:

Geen opmerkingen: