20 februari 2024

Grandaddy

Platen van Grandaddy zijn niet alleen van een haast onbeschrijflijke, hemelse schoonheid, ze zijn ook uniek en je herkent ze van mijlenver. De vertrouwde elementen van de onverwachte details, de ingenieus opgebouwde arrangementen en natuurlijk ook die typische stem van Jason Lytle zorgen voor een heel eigen geluid. In 2017 kregen we voor het laatst een nieuwe plaat van hen te horen, daarna volgden wel nog wat alternatieve versies (op piano of met extra's) van hun vorige platen. Na Last place is dit kakelvers ei, Blu wav, tegelijk wat je van de band verwacht en toch ook dat tikkeltje anders.
Ik herinner me nog hoe vrolijk ik werd van hun debuut Under the western freeway in 1997. Bovengenoemde elementen waren rijkelijk aanwezig en alles klonk bovendien erg speels. Die speelsheid moest op latere albums soms wijken voor meer ingetogenheid maar telkens opnieuw dook ze terug op. Op Blu wav is het springerige er toch wel wat en daardoor ligt er een laken van melancholie en rust over deze plaat. De americana-invloeden komen meteen ook sterker op de voorgrond. Samenzang als in You're going to be fine and I'll go to hell omarmt je en dat is gezien het berustend verdriet dat we horen exact de troost die we nodig hebben. Voor Watercooler mogen we het gerust het woord "langoureus" nog eens bovenhalen en On a train or bus past in de soundtrack van zowat elke Amerikaanse roadmovie die de kijker door uitgestrekte landschappen loodst. De intro van Jukebox app is een mooi voorbeeld van hun nog steeds aanwezig experimenteel kantje waarin allerlei geluidjes een plek krijgen, waarna de song zich languit uitstrekt als een luie kat in de zetel dichtst bij de open haard. Een buitenbeentje is Yeehaw ai in the year 2025, dat amper een liedje te noemen valt maar toch weet te betoveren.
De onaardse schoonheid is op dit album gelukkig gebleven en dat maakt het lange wachten sinds Last place de moeite waard. Als staalkaart of introductie zou ik andere albums van de band aanraden omdat hier toch vooral de melancholische kant op de voorgrond staat maar wie langs deze weg kennismaakt met Grandaddy kon het slechter treffen.

Je kan het album hieronder volledig beluisteren en hier kopen via de Bandcamp-pagina van de band

Geen opmerkingen: