18 juli 2020

Soulwax


DEEWEE sessions vol. 01 van Soulwax is een release waar je als luisteraar niet meteen van weet wat je ermee aan moet. En soms is dat een compliment.
De EMS Synthi 100 is een behoorlijk zeldzame synthesizer die erg futuristisch klinkt. Eén van de dertig exemplaren ervan hadden de broers Dewaele een jaar lang in bruikleen en ze experimenteerden erop los, wat resulteert in deze plaat. Voor zover we konden nagaan, is dit het enige album dat volledig met deze synthesizer is opgenomen, die onder meer gebruikt werd door The Who (voor Won't get fooled again). 
Zes songs, Movement 1 tot Movement 6, laten horen hoe het duo op zoek gaat naar hoe dit instrument dat ze als een derde bandlid opnemen in de band, ten volle benut kan worden. Dat leidt in Movement 1 tot een soort ambient-achtige song die uitgroeit tot iets wat van Biosphere had kunnen zijn. Movement 3 is dan weer knotsgekke, psychedelische electro zoals je die vooral in de jaren tachtig kon horen in de meerwaardediscotheek. Movement 5 doet een beetje denken aan Indochine, aan vroege Depeche Mode en zelfs Alphaville. En dat maakt dat iedereen op deze plaat wel ergens toch zijn gading kan vinden.

Beluister hieronder het volledige album, dat je ook als fysiek exemplaar kan kopen (als je snel bent) en dan krijg je niet alleen mooi vinyl in handen maar ook nog eens een boekje van 50 pagina's met uitleg over het instrument:

Geen opmerkingen: