21 juli 2020

JARV IS


This is hardcore van Pulp was voor mij aanvankelijk een tegenvaller na de fijne singles waarmee de band bekendheid had verworven. Het was niet zozeer dat het geen goede plaat was maar mijn verwachtingen waren heel anders dan wat ik te horen kreeg. Gelukkig liet het album zijn geheimen kennen en is het best een goeie plaat. Daar moest ik meteen aan denken toen ik de nieuwe plaat van Jarvis Cocker, frontman van die band, beluisterde, die hij uitbrengt onder de naam JARV IS. Beyond the pale heet die en is een soort nieuwe This is hardcore: verrassend (én) goed!
In opener Save the whale klinkt de Brit als een mengeling tussen Leonard Cohen (muzikaal had dit ook bij de Canadees gepast) en David Sylvian. Ook in het volgende nummer, Must I evolve? blijkt Jarvis Cocker songs te kunnen schrijven die hun tijd nemen, zich ontwikkelen, de leuke popdeuntjes van weleer overstijgen (niet dat daar iets mis mee was hé) en hij toont zich daarmee een rijpe, volwassen artiest. 
Dat mag vooral blijken uit de combinatie van diversiteit en aanhoudende kwaliteit op deze plaat. Am I missing something? mag dan niet meteen single-materiaal zijn, het is een wonderbaarlijk mooie song die op zo'n album heel goed werkt. House music all night long klinkt als latere Blur vermengd met een stevige portie Arcade Fire. Sometimes I am pharaoh mag dan muzikaal mijlenver staan van de songs op Different class van Pulp, toch is er een element waar je niet meteen de vinger kan opleggen en dat toch duidelijk maakt dat dit dezelfde zanger is (het zou dus wel eens de stem kunnen zijn en de manier waarop hij die gebruikt). Swanky modes is de enige song die niet meteen aansloeg: te traag, als een toegift voor een bijna leeg café, doordrenkt van een soort nachtelijke, dronken blues en verhalen vol geliefdes die je verlaten hebben en dromen die niet uitgekomen zijn. Geef dit lied echter de kans en een pak luisterbeurten en het groeit uit tot een diep peuterend, tot nadenken stemmend lied. Toch ben ik blij dat de afsluiter Children of the echo is, een song tjokvol goeie ideeën en ook hier is de invloed van Leonard Cohen weer duidelijk merkbaar.

Beluister hieronder de volledige plaat:

Geen opmerkingen: