22 december 2017

Zola Jesus


Van Zola Jesus besprak ik hier al eerder het album Versions. Dit jaar bracht de Amerikaanse al haar zesde plaat uit, waarbij ze nog steeds trouw blijft aan het eigenzinnige label Sacred Bones. Okovi is opnieuw een ontdekkingstocht voor avonturiers die A.S. Adventure liever links laten liggen voor een goed optreden of een fijne plaat.
Daarvoor ben je dus aan het goede adres bij Zola Jesus want het werkstuk dat ze ons voorschotelt, is op zijn minst indrukwekkend te noemen. De context waarin ze hieraan werkte, zal vast een rol gespeeld hebben: ze keerde terug naar haar geboortestreek in Wisconsin, ze ging zich inhoudelijk herbronnen en bovendien was er in haar familie een behoorlijk traumatiserende zelfmoordpoging. Wars van alle trends en verwachtingen maakte ze muziek die onder de huid kruipt, zoals in het (zoals wel vaker) door strijkers gedragen Witness. Zo ruw en uitgebeend als deze song klinkt, zo uitbundig en rijkelijk experimenterend kan het ook soms zijn, zo bewijzen Veka en Remains. Of neem Exhumed, een guerilla-aanval op je oren waarachter zowaar een goeie song schuilgaat (hoorbaar voor wie de aanvang overleefd heeft).
Deze Amerikaanse kleurt niet binnen de lijntjes en dus zal de kleuterjuf in u misschien niet zo blij zijn, maar alle anderen mogen hun handjes kussen dat ze durft te tonen wat ze dan wél in haar mars heeft.


Beluister hieronder het volledige album:

Geen opmerkingen:

Klik op oranje tekst om de links te volgen en blauwe links voor de mp3's.