18 december 2017

LCD Soundsystem


Wat kan je voorbereiden op het album dat LCD Soundsystem dit jaar eindelijk maakte? In ieder geval kan Daft Punk is playing at my house, de single waarvan ik (en u?) hen het best ken, dat niet. Waar de band van James Murphy daarop vooral klinkt als een geslaagde studentengrap van de betere kwaliteit, word je op deze plaat overvallen door een zwaarte die geen bleep kan verdoezelen. Alleen al openingsnummer Oh baby klinkt als het smachten van een ongelukkige tiener dat nooit opgehouden is, al is die tiener intussen al halfweg de dertig. 
Ook onder chaos van I used to zindert een onbehagen dat nooit meer weg lijkt te gaan. De titelsong slaat de illusie van die American dream aan diggelen, zonder gelukkig uit het oog te verliezen hoe je toch een goed in het oor liggend liedje kan maken.
Het is niet allemaal kommer en kwel, integendeel: je heupen gaan een eigen leven leiden op Other voices. En ik ben vast niet de eerste of enige die Talking Heads in een 21e-eeuwse update hoort? Ook The Stranglers lijken heel even terug op Change yr mind. Nog meer jaren tachtig klinken door op Call the police
Het is opvallend hoe LCD Soundsystem met American dream eigenlijk het beste van de jaren tachtig hervertaalde naar 2017. Luisteraars als ik die toen een al dan niet onbezorgde puberteit doormaakten en met beide voeten in het heden geworteld staan maar graag nog eens nostalgisch terugluisteren naar de muziek uit die jaren, voelen zich hier ongetwijfeld in thuis. De verbinding wordt gemaakt tussen je jeugdige dromen en verwachtingen (en de soundtrack daarbij) en het gevoel dat je levenservaring heeft opgeleverd dat "het overal iets is" en dat je altijd reden hebt om te klagen en het daarom net belangrijk is naar die dingen die je vreugde verschaffen. "Het leven is een strijd en op het eind ga je dood": het kan leiden tot een pessimistische blik op het leven, maar LCD Soundsystem kiest gelukkig voor een genuanceerder kijk. Ja, het leven suckt bij momenten maar wie goed oplet (en wat geluk heeft in het leven), vindt genoeg parels die het toch de moeite waard maken. En volledig in die geest geniet ik ten volle van de wetenschap dat mijn lief en ik elkaar graag zien, dat ons leven vaak niet makkelijk is maar dat we het liefst toch zo lang mogelijk willen rekken zolang we maar elkaar hebben.

Beluister hieronder het volledige album:

Geen opmerkingen:

Klik op oranje tekst om de links te volgen en blauwe links voor de mp3's.