27 december 2017

Monnik


Van Monnik besprak ik hier al eerder zijn plaat Vondeling. Dit jaar bracht het eenmansproject uit het Waasland een tweede album uit: Bedevaart. Drie songs telt dit kleinood, maar net als bij de twee songs op Vondeling zijn ze het beluisteren meer dan waard.
Zielerust opent deze plaat. Meer dan twintig minuten lang laat Monnik zich in de ziel kijken. De opbouw van de song is erg traag doch het geduld wordt beloond: na een repetitief stuk dringt zich onbehagen op dat de zielerust uit de titel net lijkt te ontkennen, maar daarna komt alles alsnog goed. In Berouw weet de Waaslander door een eenvoudige melodie het bedje te spreiden waarop dat berouw de vorm aanneemt van een zielentormenterend gevoel, een verscheuren van het hart. Gelukkig daalt ook nu naderhand de rust opnieuw neer en zo belanden we al bij afsluiter Afscheid. Het is een soort berusting die over het album neerdaalt.
Monnik weet de ziel te raken en ogenschijnlijk heeft hij daar niet veel voor nodig. Prachtige plaat is dit voor wie het jaar wil eindigen met introspectie en bezinning.

Je kan het album hier kopen bij Consouling.

Geen opmerkingen:

Klik op oranje tekst om de links te volgen en blauwe links voor de mp3's.