16 april 2024

Empusae & Peter Bjärgö


Empusae is nog steeds het geesteskind van Nicolas Van Meirhaeghe (aka Sal-Ocin) en nadat ik op deze blog al eerder de albums Lueur en Iter in tenebris reviewde alsook zijn optreden op labelnight Ogentroost, schenk ik met plezier opnieuw aandacht aan zijn nieuwste plaat: Onus. Het onvolprezen Consouling brengt de nieuwste release uit, die hij samen maakte met Peter Bjärgö, een Zweedse metalmuzikant.
Wat me zo hard opviel aan de twee eerder genoemde oudere platen, was dat ze erg donker klonken en Sal-Ocins strijd met zijn demonen muzikaal vorm gaven. De vier songs op Onus zijn zeker niet lichtvoetig maar het lijkt alsof de zang van Peter Bjärgö helpt om een kier open te zetten en wat licht binnen te laten. Ook muzikaal word je niet meer overvallen door het somberste zwart: Coiling despair klinkt als een sprankel hoop. Dat lijkt nochtans niet echt de bedoeling op een plaat die een titel meekreeg die "last van het leven" betekent en waarop de desintegratie van onze beschaving, de destructie van onze planeet en de conflicten tussen mensen centraal staan. 
Beide artiesten werkten eerder al samen op Proslambanomenos, al werd toen voor een andere aanpak gekozen. Op die eerste collaboratie voegde Nicolas instrumentatie toe aan de zang en composities van Peter. Dit keer gebeurde net het omgekeerde: aan de muziek van Empusae voegde Peter zang en extra geluiden toe.
Onus is voor mij de mooiste plaat die ik van Empusae al hoorde. De vier songs mogen dan gedrenkt zijn in een wanhopige en uiterst pessimistische kijk op vandaag, je wordt als luisteraar niet overvallen door deze gevoelens zonder lucht om te ademen. Integendeel, vreemd genoeg vind ik deze plaat nét de bezongen verschrikkingen overstijgend. Het maakt Onus een erg intrigerende en enigszins verwarrende ervaring. En misschien zijn verwarring en zelfs verbijstering exact wat we nodig hebben in een wereld die recht op de afgrond lijkt af te stevenen.

Je kan de volledige plaat hieronder beluisteren en hier kopen via Consouling of hier via de Bandcamp-pagina van Empusae:

Geen opmerkingen: