08 april 2024

Aprilchallenge - dag 8: een uitvoering die minstens 100 jaar oud is

Eén van de functies van folksongs begin vorige eeuw (en vroeger) was het vertellen van verhalen aan elkaar, een beetje zoals bij de minstrelen in de middeleeuwen. De actualiteit van toen werd verspreid door mondelinge verhalen en dus niet zelden ook via muziek en liederen. Mooie voorbeelden daarvan vind je op de verzamelaar People take Warning! Murder ballads & disaster songs 1913-1938, waar je ze bovendien mooi verdeeld krijgt over 3 categorieën: songs over natuurrampen, songs over rampen met machines (zoals treinen, schepen,...) en songs over wat mensen elkaar aandoen.
Deze verzamelaar is niet alleen een mooi historisch document maar veel van de nummers zijn ook prachtig en de originele uitvoeringen die erop terug te vinden zijn, zijn een verrukking voor het oor van wie houdt van oude country-, blues- en folkmuziek.
Uit die verzamelaar heb ik voor de challenge gekozen voor onderstaand nummer over één van de meest tot de verbeelding sprekende rampen: het zinken van de Titanic. Ernest Stoneman bezingt het gebeuren en zoals in wel meer liedjes die erover geschreven werden in het rurale zuiden van de VS wordt het een contemplatie over de hoogmoed van de mens tegenover de wil van God. De versie hieronder is uit 1924.

The Titanic - Ernest V. Stoneman

Geen opmerkingen: