04 april 2024

Aprilchallenge - dag 4: een song van een artiest of band uit Afrika

In de periode dat ik bij Music Mania in Gent heel veel platen kocht, liet ik me soms verleiden tot een aankoop van een artiest die ik helemaal niet kende, op basis van de hoes en/of het kaartje van Music Mania dat erbij zat met heel beknopte info of aanprijzing (soms niet meer dan "fantastische plaat van Afrikaanse blueslegende"). Zo belandde de vinyl plaat The river van Ali Farka Touré in mijn uitgebreide collectie. Ali Farka Touré is een Malinese bluesmuzikant, die meestal in lokale talen als het Peul zingt. Nu wist ik natuurlijk wel al dat de Amerikaanse blues zijn roots heeft bij Afrikanen die als slaven naar Amerika kwamen om er op de plantages te werken, maar nooit eerder hoorde ik zo duidelijk die Afrikaanse wortels als op die plaat.
Sindsdien heb ik me wat verder verdiept in de Malinese muziek en zo stootte ik ook op Boubacar Traoré. Die artiest was vanaf de vroege jaren zestig tot 1968, toen president Keita afgezet werd, erg populair. Omdat hij echter geassocieerd werd met diens regime, kwam hij nog amper aan bod in zijn thuisland en hij verhuisde uiteindelijk naar Frankrijk, waar een Britse producer een bandje met een registratie van één van zijn optredens ontdekte en ervoor zorgde dat hij uiteindelijk in 1990 zijn eerste plaat kon  uitbrengen. Zo werd hij alsnog vrij succesvol en zijn meest recente plaat dateert uit 2017. Hij werd trouwens vermeld in het prachtige boek Mali blues van Lieve Joris en dat inspireerde een Zwitserse regisseur tot het maken van de film Je chanterai pour toi met en over hem.
Ali Farka Touré is ongetwijfeld één van de bekendste Afrikaanse artiesten en wordt beschouwd als een pionier van de desert blues. Hij stierf in 2006. Hij werkte onder meer samen met Ry Cooder (op de plaat Talking Timbuktu) en is prominent te zien in Feel like going home, de documentaire die Martin Scorsese maakte over de roots van de blues en die het eerste deel zou vormen van zevendelige reeks The blues: a musical journey waarin ook andere regisseurs aspecten van de blues belichtten.
De gekozen song is een samenwerking van die beide artiesten, zoals te zien in Je chanterai pour toi.

Duna ma yelema - Boubacar Traoré & Ali Farka Touré

Geen opmerkingen: