22 april 2020

Toto


Ik denk niet iemand zo succesvol geworden is van een guilty pleasure als Toto met Africa. Een typische song uit de jaren tachtig werd ineens hip toen een band als Weezer hem coverde, hij opdook in series als Family Guy en South Park en er is nu zelfs een kunstinstallatie in de Namibische woestijn waar het nummer in een eindeloze loop afgespeeld wordt. Ook hier, vooral bij mijn lief, is Toto zo'n schaamteloze bron van pure nostalgie en wordt Africa (net als enkele andere van hun hits) luidop meegeschreeuwd. En voor één keer was ik degene die mijn lief de juiste songtekst aanleerde...
Een veertiende en naar verluidt laaste album werd zopas uitgebracht, waarop oudere nummers (al dan niet al eens eerder verschenen) verzameld worden, onder andere songs met overleden bandleden. Old is new was het sluitstuk worden van de All in-box, uitgebracht in 2018 en nu eindelijk apart verkocht.
Zoals te verwachten krijg je een plaat vol eighties (of toch zo klinkende) softrock die heel herkenbaar klinkt. Je denkt er vrijwel automatisch bovenaan opengeknoopte hemden waaruit borsthaar puilt en nektapijten bij. Toch is een nummer als Fearful heart lang niet slecht, met zijn afwisseling, en dat geldt evenmin voor Chelsea, dat aarzelende stapjes lijkt te zetten in de richting van nineties alternatieve pop als Crash Test Dummies of The Frank And Walters. Eén keer verandert de soft in sof als In a little while zich opwerpt als afsluiter van een Knuffelrockcompilatie. De samenwerking in de laatste song met Skrillex is helaas overbodig.
Voor platen als deze lijkt de uitdrukking "goed in zijn genre" uitgevonden: je moet dit soort ongevaarlijke rock, diep geworteld in de jaren tachtig, kunnen waarderen maar dan is dit lang geen slechte plaat.

Beluister hieronder het volledige album:

Geen opmerkingen: