30 november 2020

Yadayn


Gowaart Van Den Bossche -alias Yadayn- maakte zijn albumdebuut in 2014 en ook zijn derde album kwam op deze blog al aan bod, in 2017. Nu is er album nummer vier en dat kreeg Elders mee als titel. Die "elders" slaat vooral op Iran, de grote inspiratiebron voor de nummers. Gowaart ging immers naar dat land op reis en ontmoette er mensen met wie hij een bijzondere relatie opbouwde. 

Twee Iraanse songs kregen een herinterpretatie: helemaal achteraan Ginder hoor je nog even de typische klanken van die muziek, na een song waarin het getokkel een hint van Oosterse instrumenten in zich draagt en in Ergens speelt hij met de tegenstelling tussen (bijna-)stiltes en spaarzame maar aanwezige akkoorden. Verder bevatten de songs field recordings van tijdens de reis en de in twee stukken gehakte titelsong samplet oude Iraanse opnames. Op dat titelnummer kom ik straks nog terug. Want ook in Verder is de Iraanse link duidelijk aanwezig, in de sample van de pratende man waaroverheen de gitaar gedrapeerd wordt.

Enkel in de opener Hier horen we eerder het vertrouwde geluid van vorige platen terug en hoor je niet meteen de invloed die op de rest van de plaats overheerst. Maar laat ik het nu vooral over het tweeluik Elders I en Elders II hebben. Door de field recordings worden we langzaam de andere wereld van dit nummer ingezogen en Yadayn vlecht een gitaarmelodie die na twee minuten melodieuzer wordt en onwillekeurig onze voeten laat meebewegen en onze vingers op tafel laat tikken in het ritme. Langzaam sluipt ook een trance doorheen de song die je verleidt zoals een slangenbezweerder zijn publiek door het wiegen van de slangenkop gefascineerd de geproduceerde klanken laat overheersen en elke andere gedachte uit je hoofd verjaagt. Na tot rust te komen, vat het tweede, langere deel van het centrale nummer aan. Opnieuw is een rustig begin de voorbode van een beneveling die onweerstaanbaar blijkt. En als een liedcyclus eindigt het tweede deel, daarmee beide stukken van Elders tot Heilige Graal van dit album kronend.

Beluister hieronder het volledige album dat je hier kan kopen via zijn Bandcamp-pagina:

Geen opmerkingen: