10 november 2020

Handkerchief


In mijn rijkgevulde cd-kast staat een exemplaar van Rogue's gallery: pirate ballads, sea songs and chanteys, een verzameling piraten- en zeemandsliederen gezongen door Nick Cave, Bryan Ferry, Gavin Friday, Richard Thompson, Lucinda Williams, Jarvis Cocker, Lou Reed en een hele rits ander schoon volk. Eenzelfde sfeer en muzikaal palet verwachtte ik bij Mutiny ballads and fishguarding songs, de nieuwste plaat van het Antwerpse Handkerchief

De aanstekelijke mix van ska, gypsy, Europese rootsmuziek, rock 'n roll, surf en nog een handvol andere muziekgenres stelt niet teleur. Je waant je op het dek van een rollend schip dat met volle zeilen midden de oceaan vaart, nu eens op stille, uitgestrekte wateren, dan weer in een storm zoals enkel zeelieden die kennen. Vrolijk worden we van het opzwepende Rain, het aanvankelijk traag op gang komende Dance of the rubber man, het swingende Mathilda, het jazzy It's good en het wel heel erg aan Tom Waits schatplichtige Soldier's lament (Red Rider titletrack). Dat laatste nummer komt uit de soundtrack die de band al in 2017 schreef bij de graphic novel Red rider

Verpozing en verstilling is er ook meer dan genoeg aanwezig. Human sense doet me vreemd genoeg aan Bathroom singer van Arno denken, A ship leaves harbour every day zou ook al uit een plaat van de eerder genoemde Waits kunnen komen en Den ontsnappingskoning is een buitenbeentje, een verhaaltje voor het slapengaan in het Antwerps dialect. 

Er stonden wat concerten gepland in november en december maar corona steekt daar wellicht in een stokje voor. Eens optredens weer mogelijk zijn, zijn we zeer benieuwd naar hoe deze negenkoppige groep deze songs op een podium naar nog een hoger niveau tilt.

Je kan deze plaat hier kopen via de online winkel van Starman Records of hier via de Bandcamp-pagina van het label. Hieronder kan je het alvast eens beluisteren:

Geen opmerkingen: