29 november 2020

Smashing Pumpkins


De verwachtingen ten aanzien van nieuw werk van Smashing Pumpkins waren hier niet meteen hooggespannen. Na enkele mooie albums met songs die tot de galerij van mijn topmomenten in de jaren negentig behoren, kon Billy Corgan met met zijn verrichtingen maar matig boeien. Hier worden vooral Gish, Siamese dream en Mellon collie and the infinite sadness gekoesterd en nog regelmatig de cd-speler ingeschoven.

Cyr, de nieuwste plaat (en meteen een dubbelalbum, want Corgan blijft nog steeds niet van ambitie gespeend), is mede daardoor een meevaller. Aan de drie bovengenoemde platen kan deze niet tippen, dat is waar, maar eindelijk ervaren we eens geen (lichte) teleurstelling. Wat eveneens als pluspunt kan gerekend worden is dat het huidige viertal niet krampachtig probeert vast te houden of terug te keren naar die vroegere sound om zo "de magie van weleer te laten herleven". Nee, Cyr staat in het heden en dat is meer dan twintig jaar later dan de toenmalige hoogtepunten. Met de blik vooruit slagen ze erin de last van hun groots verleden hen niet te laten verpletteren.

Op heel wat momenten doen de songs denken aan die van Manic Street Preachers (Black forests, black hills en Wrath bijvoorbeeld) al missen ze soms de scherpte van de Schotse band. Een song die er alvast uitspring, is Ramona, met een heerlijk meezingbaar refrein. Op The hidden sun worden eighties synthesizers bovengehaald en Minerva is ook al zo'n in de jaren tachtig gedoopt vrolijk deuntje. 

Zoals wel vaker bij Smashing Pumpkins, is de ambitie de boosdoener: een dubbelalbum is van het goede teveel want al zijn de songs meer dan aangenaam om naar te luisteren, er zit net niet genoeg variatie in om een uur en een kwart te blijven boeien. Er is weliswaar geen enkele song die niet voldoet aan het constante peil doch noch voor het uur om is, heb je het als luisteraar wel gehoord. Ook op deze plaat had Corgan dus beter wat selectiever geweest en dan had deze plaat de perfecte comeback kunnen inluiden.

Beluister hieronder het volledige album:

Geen opmerkingen: