28 november 2020

Tiny Legs Tim


De Gentse blueszanger Tiny Legs Tim was de onmogelijkheid om op te treden door corona zo beu dat hij besloot eind juni een weekend te boeken in de Yellow Tape opnamestudio, samen met drie muzikanten. Het resultaat, Call us when it's over, is een kort album van zes songs waar het spelplezier duidelijk op te horen is.

Het begint meteen met de slepende, verdrietige song Love come knocking waarin het hoofdpersonage smacht naar een nieuwe liefde, naar de opwinding ervan en bereid is daartoe zelfs de voodoo dokter te raadplegen. Het verhaaltje wordt rustig en uitgebreid verteld, voorzien van de schoonste bluesakkoorden en -ritmes die er te vinden zijn, tijdloos en alsof ze rechtstreeks uit de Delta zijn geïmporteerd. Datzelfde vissen in de vijver der traditionele bluesidiomen kenmerkt ook I believe. Het brengt de luisteraar alvast rust.

Hoe dicht blues en rock 'n roll elkaar soms raken, hoor je goed in de intro van Ocean. Opnieuw wordt je getriggerd door de stem van Tiny Legs Tim om het verhaal goed te beluisteren. Daarna volgt een eerste hoogtepunt met Going down south waarin je een voor zijn doen rustige Stevie Ray Vaughan meent te ontwaren. Het ritme van de zang wiegt ons in een trance, waarin de gitaarsolo's resoneren als flitsen van psychedelisch inzicht. 

Met One more chance keert de rust aanvankelijk terug tot de gitaren terug een prominente rol opeisen en snijden door de lucht als scherpe Japanse koksmessen. Afgesloten wordt er met It's all over now. Wie een cover had verwacht van de traditional die onder meer door The Rolling Stones en Charles & Les Lulus zo mooi vertolkt werd, is eraan voor de moeite, maar wordt tegelijk beloond met een prachtsong waarin de zang zich niet laat beperken door woorden maar meedeinende klanken verkiest. Het is wat mij betreft het tweede hoogtepunt van deze plaat.

Dat Tiny Legs Tim vol goesting speelt om de blues wederom in Vlaanderen te verspreiden en diens blijde dan wel droevige boodschap uit te dragen, is hoorbaar. Wanneer dit alles voorbij is en we onze normale levens weer kunnen oppakken, mag je ongetwijfeld verwachten dat hij met zijn muzikanten zalen platspeelt, publiek bekeert en het genre alle eer aandoet.

Beluister hieronder het album, dat je hier kan kopen via zijn Bandcamp-pagina of via deze link op de website van platenlabel Sing My Title:

Geen opmerkingen: