07 oktober 2020

Rian Treanor


Ooit vertelde een vriendin me dat haar grootmoeder schamper over popmuziek opmerkte "Het is gewoon allemaal wat geluiden achter elkaar" (waarna die vriendin antwoordde dat dat zo ongeveer de definitie van muziek was). Ik moest hier aan terugdenken toen ik voor het eerst luisterde naar File under UK Metaplasm van Rian Treanor.

Zelden hoorde ik een muzikant zo radicaal kiezen voor een opeenvolging van geluiden, die geen melodisch verband lijken te vormen maar je wel onderdompelen in een strak ritmische wereld van overdondererende klanken, niet weinig basklanken. Opener Hypnic jerks klinkt als een mechanisch herhaald Braziliaans ritme dat onderbroken wordt door iets wat we ons altijd hebben voorgesteld bij "atomen die afgeschoten worden". Bijna vier minuten later heb je nog wel meer geluiden gehoord maar een melodie ontwaren in dit geheel is onmogelijk. Als dan wel voor een melodieuze opbouw gekozen wordt, zoals in Mirror instant, wordt die voortdurend gesaboteerd zoals in Windowlicker van Aphex Twin, maar nog extremer. Er kan zich amper een begin van melodie vormen, gelukkig heeft ons brein de neiging de gaten alsnog op te vullen. 

Wat de man uit de omgeving van Sheffield op de luisteraar loslaat, is een bombardement van zeer abstracte techno soms gedrenkt in drum 'n bass-patronen (Debouncing). De inspiratie voor deze radicale keuzes waarin diepe bassen een prominente plaats innemen, kwam naar verluidt van zijn ervaringen op een festival in Oeganda, waarna hij in Hollywood optrad en daar tot het inzicht kwam dat hij met zijn kennismaking met singeli (een Afrikaans muziekgenre geregeerd door heel snelle ritmes) iets moest doen. Het levert alvast een bijzondere sound op en ook wel songs (al durven we sommige nummers op deze plaat amper zo te noemen, zo veraf staan ze van onze concepten van songs) die verrassen op een zeer aangename manier (Close curve is nog zo één).

Dit album is alvast een buitenbeentje op allerlei manieren en vereist een open muzikale geest en de bereidheid alles op te geven wat je dacht te weten over muziek. In ruil krijg je wel een ervaring waarbij je mond openvalt van verbazing en je benen de controle overnemen.

Beluister hieronder het volledige album dat je hier kan kopen via zijn Bandcamp-pagina:

Geen opmerkingen: