25 oktober 2020

Loudon Wainwright III


Vaak blijft Loudon Wainwright III wat onder de radar met zijn tijdloze songs die bewijzen wat een geweldige singer-songwriter hij is. Ik zie het niet meteen veranderen met I'd rather lead a band, waarop hij met Vince Giordano and The Nighthawks fraaie bigbandmuziek brengt. Daarvoor is het genre waarvan hij zich bedient, te weinig eigentijds. Gelukkig heeft hij een schare trouwe fans die zullen genieten van deze plaat.

De Amerikaan, intussen bekender als vader van Rufus en Martha, klinkt hier als een crooner, een verrassende wending voor een artiest wiens stem altijd perfect geschikt leek voor de folkliedjes die hij bracht, vol intelligente teksten en spielereien. Voor deze plaat werkte hij samen met Vince Giordano en diens uitgebreide combo The Nighthawks. Giordano en Wainwright werkten al eerder samen aan enkele soundtracks. Hier gingen ze voor een selectie jazzsongs uit de jaren 10 tot de fifties. Openen doet de Amerikaan met How I love you (I'm tellin' the birds, tellin' the bees), een vrolijke song die uitnodigt tot een charleston. Eenzelfde hoog en dansbaar tempo vinden we terug in I'm going to give it to Mary with love en You rascal you (I'll be glad when you're dead)

Ook in tragere songs weet Loudon te overtuigen: A perfect day mag dan niet de cover zijn van de Lou Reed-song, hij sleept zich even ongehaast voort en More I cannot wish you is een wens die recht uit het hart komt en hier de schitterende afsluiter vormt.

Beluister hieronder het volledige album:

Geen opmerkingen: