25 november 2018

Schmieds Puls


Oostenrijk staat weliswaar niet hoog op mijn lijstje van muzikaal interessante landen maar af en toe waait er toch iets de Alpen over richting Vlaanderen waarvan ik denk: "mmm, niet slecht". Het Weense trio Schmieds Puls hoort daar bij. Manic acid love is al hun derde plaat. Twee jaar geleden gooiden ze hoge ogen op Eurosonic en hun vorige plaat (die toen net uit was) I care a little less about everything ontving heel wat positieve reacties.
De band kent duidelijk een jazzachtergrond maar lijkt zich ook op zijn gemak te voelen bij popliedjes die richting post-rock aanschurken maar zangeres Mira Lu Kovacs brengt ook vaak klassieke muziek (Purcell, Haydn, Schubert,...) en haar geoefende stem verleent de song enorm veel kracht. Dat kan je onder meer horen in het aan Tindersticks en Morphine schatplichtige Exhausted. De songs op deze plaat weten dan ook te beklijven dankzij die unieke combinatie die hen toch boven het gewone popgewoel uittillen. 
Naarmate de plaat vordert, komt die jazzachtergrond meer bovendrijven, het duidelijkst in Screens (een drukke song toch wel) en The urge of night, dat in de zich herhalende instrumenten wat spiegelt aan Jozef van Wissem.

Beluister hieronder het volledige album:

Geen opmerkingen: