13 juli 2018

The Jayhawks


De prachtige albums die The Jayhawks maakten met Mark Olson in hun rangen, mogen dan al tot het lang vervlogen verleden behoren, de band maakt met de regelmaat van de klok nog steeds platen. Het hoge niveau van Hollywood town hall mogen ze dan niet meer geëvenaard hebben, toch blijven de recentere albums de moeite waard. 
Back roads and abandoned motels is hun tiende plaat en hun zesde al zonder Mark Olson. Persoonlijk mis ik nog steeds diens engelenzang maar hoedje af voor Gary Louris die de songs ook veel gevoel meegeeft en wiens stem de nummers de diepte meegeven die het countryrock-genre, waarbinnen deze band opereert, vereist. 
Eén van de hoogtepunten is alvast het rustige Gonna be a darkness, dat uitstekend past bij een kampvuur waar kerels over verloren liefdes mijmeren of in een bar in de late uurtjes waar de barman het zoveelste slecht afgelopen liefdesverhaal moet aanhoren. Dat de band vooral exceleert in tragere liedjes, bewijzen ze ook met Long time ago en Need you tonight. De geweldige samenzang komt het best tot zijn recht in Carry you to safety.
The Jayhawks mogen met gepaste trots deze plaat aan de wereld voorstellen, vol mooie songs met hier en daar, vooral dus in de tragere song, een uitschieter. Het vertrek van Mark Olson mag dan voor altijd als een schaduw boven hen blijven hangen, ook in de schaduw opererend kan je prachtige muziek maken.

Beluister hieronder het volledige album:

Geen opmerkingen:

Klik op oranje tekst om de links te volgen en blauwe links voor de mp3's.