21 juli 2018

Balún


Hebt u dat ook, dat het in de zomer allemaal wat minder ingewikkeld mag zijn? Ik merk dat ik in de zomer niet vaak snak naar doorwrochte songstructuren of "moeilijke" platen maar graag muziek heb op de achtergrond die makkelijk in het oor ligt. Ook luister ik in die periode van het jaar sowieso wat vaker naar oude(re) platen en/of me vertrouwde platen, die wat minder luisterinspanning vragen.
Als het bovendien ook nog zomers en zelfs wat exotisch mag klinken, ben je bij Balún, een band uit Puerto Rico, aan het goeie adres. Op Prisma tropical brengen ze leuke popliedjes, gedrenkt in electronica, soms behoorlijk dansbaar en doorgaans heel vlot beluisterbaar. Het zestal (dat oorspronkelijk een kwartet was) heeft zijn uitvalsbasis tegenwoordig in Brooklyn maar kan de exotische muzikale invloeden niet onder stoelen of banken steken. En dat levert fijne muziek op.
La nueva ciudad bijvoorbeeld wordt gekenmerkt door zachte electronische toetsen, een lieflijke stem en hemelse achtergrondzang. En Entretala steekt meer dan één teen in de eighties synthpop. Naarmate Ultravioleta vordert, struikelen de noten haast over elkaar en El espanto evolueert gaandeweg zelfs naar een drum 'n bass-song. Pulsos (met Antibalas Horns als gastmuzikanten) had zo op de soundtrack van Miami vice gekund en Reflejo is een instrumentaal nummer dat als enige wat meer inspanning vraagt omdat het wat aanschurkt tegen post-rock.
Prisma tropical is zo'n plaat geworden die één zomer lang meegaat en daarna nog eens toevallig uit de kast gehaald wordt maar het zou toch jammer zijn mocht u de kans laten liggen uw zomer op te laten fleuren door deze Puerto Ricanen.

Beluister hieronder het volledige album, dat je hier kan kopen op hun Bandcamp-pagina:

Geen opmerkingen:

Klik op oranje tekst om de links te volgen en blauwe links voor de mp3's.