30 november 2019
Prong
Van Prong het ik in mijn platenkast de lp Rude awakening, een schijf metal om u tegen te zeggen. Niet dat ze echt tot de absolute top van het genre behoren wat mij betreft, maar af en toe luister ik naar de band en het valt me ook nooit echt tegen.
Nu is er een EP, Age of defiance, vijf songs lang met in totaal een duur van nog geen twintig minuten. Toch mag je je verwachten aan melodieuze en weliswaar stevige, maar toch nog behapbare metal, die niet enkel de fans van het genre zal kunnen bekoren. Op deze EP hernemen ze zelfs (toeval bestaat niet!) Rude awakening, zij het in een iets meer geschaafdere en radiovriendelijkere versie. Van wie meedeed op de originele versie, is enkel zanger Tommy Victor overgebleven.
Mijn persoonlijke favoriet is Another worldly device, dat heel stevige rock omvat die de oren niet aanvalt als Al-Qaeda de Twin Towers, maar toch genoeg energie bezit om de luisteraar mee te nemen in een metalbeleving.
Beluister hieronder de volledige EP:
28 november 2019
Gelezen (132)
Gestameld liedboek: moedergetijden - Erwin Mortier
Erwin Mortier schrijft over zijn dementerende moeder in een boek dat heel sterk doet denken aan Sprakeloos van Tom Lanoye, maar waar dat laatste vooral erg prozaïsch-verhalend is, leest dit meer als een poëtisch werk, ondanks de verhalen die verteld worden. Mortier zoekt woorden en zinnen die je in gedichten verwacht, meer dan in een prozawerk. De toon is daarmee anders, maar het onderwerp weet evenzeer aan te grijpen.
Woeste Hoogten - Emily Brontë
Deze klassieker van Emily Brontë leerde ik kennen tijdens de lessen Engels in het middelbaar maar moest ik nooit volledig lezen. Ik heb een editie in het Engels waar ik ooit, enkele jaren geleden, aan begon, maar het dialect was onbegrijpelijk voor mij (vooral één personage spreekt dialect, het meeste in het boek is gewoon mooi standaardengels). Nu las ik het (eindelijk) dan maar in het Nederlands en naast betoverd heeft het boek me ook verrast, want ik had een ander beeld van waarover het verhaal ging. De kracht van dit boek ligt vooral in de doorgedreven kwaadaardigheid in hoofdpersonage Heathcliff en hoe die nietsontziend beschreven wordt. De wraakzucht waardoor hij gedreven wordt, ontziet niemand en ook zichzelf niet en mag dan geboren zijn uit liefde en passie, ze verteert alles, zelfs die passie en liefde. Zelden las ik hoe imposant dat kan zijn. Het boek hanteert ook een mooie verhaal-in-het-verhaalstructuur die dat alles nog aan kracht doet winnen en waardoor een afstand tot de personages en gebeurtenissen ontstaat voor de lezer, die echter niet meer bezadiging brengt, maar des te duidelijker het ingrijpende karakter van motieven en gevoelens maakt waardoor ze nog versterkt worden.
Dit boek is dan ook een aanrader die weliswaar enige moeite vraagt (je leest er niet vlotjes doorheen en het aantal pagina's vraagt ook wat moeite) maar die meer dan waard blijkt.
Onuitwisbaar. Mijn verhaal - Edward Snowden
Klokkenluider Edward Snowden vertelt zijn verhaal in deze autobiografie die inzicht verschaft in de manier waarop de NSA (en de Amerikaanse overheid, maar die is daar lang niet alleen in) aan massasurveillance doet en onze privacy in onvoorstelbare mate schendt. Het boek is een serieuze waarschuwing dat àls het kan, het ook zal gebeuren, vroeg of laat en dus moeten we heel erg beducht zijn voor pogingen van ook onze Belgische regering om data te verzamelen. Vooral de combinatie met een steeds (extreem-)rechterse regering baart me zorgen, omdat net deze mensen geen gewetensproblemen hebben met het misbruik van alle verzamelde informatie. Doe maar eens de denkoefening: stel dat de nazi's over de technologie van de NSA hadden beschikt...
Een recent nieuwsbericht over de stad Kortrijk die metadata analyseerde in functie van haar toerismebeleid (tenminste, dat deel maakten ze publiek bekend, maar geen mens weet wat ze er meer mee doen), maakt me des te kwader nu ik dit boek las, omdat Kortrijk hiermee duidelijk een grens overschreed waarvan Snowden en alle gelijkgezinden gehoopt hadden dat we die terug konden opeisen.
The noise of time - Julian Barnes
Hoewel ik Shostakovitch enkel van naam en faam ken en zijn muziek me eigenlijk onbekend is (ik luister niet vaak klassiek), wist dit boek van Julian Barnes me enorm te intrigeren. Dat komt wellicht omdat de auteur erin slaagt doorheen het biografisch verhaal zoveel universele waarheden te vertellen over liefde, muziek, dictatuur, macht, onderdrukking, moed en lafheid en het leven zelf, dat Barnes' onderwerp ondergeschikt raakt aan de thema's die hij aanhaalt en met veel precisie en met prachtige woorden aanraakt. Ik zocht (op Wikipedia) wat gegevens op over het leven van de componist Barnes gebruikt inderdaad de feiten zoals ze bekend zijn, uitgebreider dan ze op Wikipedia terug te vinden zijn.
Dit boek is bijzonder helder, verhelderend, prikkelend en wellicht het beste dat ik ooit al las van deze Engelse auteur.
27 november 2019
Klavertje vijf (2)
Tijd voor de tweede aflevering van "Klavertje vijf":
- Jesus was a social drinker - Chuck Prophet: met Green On Red werd Chuck Prophet bekend, maar ook zijn solowerk is meer dan de moeite waard. Met enige regelmaat brengt hij nog steeds albums uit. Deze singer-songwriter weet me altijd te boeien en prikkelt af en toe met uitdagende songtitels, zoals deze.
- Aguaplano - Paolo Conte: met Max had deze Italiaan een wat onverwachte hit te pakken, want zijn muziek is nu niet meteen spekkie voor het bekkie voor grote massa's luisteraars. Vaak is hij daarvoor én te ingetogen én te dicht aanleunend bij klassieke arrangementen. Toch is struinen door zijn oeuvre een plezier met hier en daar pareltjes, zoals ook deze Aguaplano.
- Judgement day - Scott H. Biram: van deze man reviewde ik nog maar pas zijn nieuwste verzamelaar, met gospelsongs, en ik maak van de gelegenheid graag gebruik om u richting zijn andere platen te wijzen, waarop je songs van deze pracht kan terugvinden.
- Ladykillers - Lush: enkele jaren geleden was er een korte reünie van deze Engelse band die tussen 1987 en 1996 enkele platen uitbracht en vooral in de eerste helft van de nineties enig succes kende. In 1996 wisten ze me het meest te boeien met Lovelife, het album waarop ook dit nummer staat. De tekst is bijzonder grappig en vertelt vanuit het standpunt van jonge vrouwen hoe pathetisch sommige versierpogingen van sommige mannen zijn. "I dont need your practised lines / your school of charm mentality", zingen ze en ze schilderen hem zo zielig af dat ik in zijn plaats zou afdruipen...
- Tennessee - Arrested Development: dit hiphopcollectief uit Atlanta klinkt bij momenten zo smooth en tegelijk zo politiek geëngageerd dat je meteen beseft dat politieke actie niet altijd een feestje in de weg hoeft te zitten.
26 november 2019
Scott H. Biram
In tijden waarin bange blanke mannen bij ons en overal in het Westen staan te roepen dat onze christelijke tradities verdwijnen en overgenomen worden door de islam, is er alvast één bastion dat geen krimp lijkt te geven. Zelfs wie die overdrijvende paniekzaaiers (die blind lijken voor het groeiend secularisme en atheïsme) gelooft, kan zich altijd wenden tot de folksongs die vanuit de VS komen overwaaien, waarin de raakvlakken met de blues en gospel niet van de lucht zijn. Aan het lange lijstje artiesten die ook vandaag nog muziek gebruiken om de Heer te loven, mogen we alvast Scott H. Biram toevoegen (voor wie hij al niet op dat lijstje stond natuurlijk).
Met de compilatie Sold out to the devil: a collection of gospel cuts by the Rev. Scott H. Biram, die uitgebracht wordt ter ere van de 25e verjaardag van zijn huidig label Bloodshot Records, krijgen we een fikse staalkaart van de rommelige folk en blues waar de Texaan een patent lijkt op te hebben. Hopelijk brengt ze hem bovendien de aandacht die hij allang verdient met zijn vele prachtige albums.
De "gimme an Amen!"s (Been down to long) en "Hallelujah"s (True religion) zijn niet van de lucht en de naam van Jezus wordt alom geprezen. Ook het verhaal van Johannes en zijn geschriften waarin hij de apocalyps beschrijft, wordt nog eens muzikaal verteld (John the revelator).
Mijn favorieten zijn die songs waarin het tempo de hoogte ingejaagd wordt: Broadminded is een meestamper voor countryfans en I see the light - What's his name zorgt dat je je moet inspannen om de tekst te volgen. Ook de lekker rommelige songs zoals God don't work en Get me religion scoren hoog. En tot slot bewijst When I die dat Scott gewoon ook mooie melodieën kan schrijven.
Je kan dit album hier kopen op zijn Bandcamppagina. Beluister het alvast volledige hieronder:
25 november 2019
Coyote Melon
Het Gentse Coyote Melon, dat dit jaar mag meedoen aan De nieuwe lichting van Studio Brussel, heeft een EP uit met vijf aanstekelijke en heerlijke poprocksongs. Het meest ben ik alvast gecharmeerd van Look at you, een tijdloze popsong die instant vrolijk stemt. Dat geldt natuurlijk ook voor de andere songs, maar dit nummer weet dit toch op zulk een uitmuntende wijze te doen dat we hier ongegeneerd over hét hoogtepunt durven spreken.
Beluister hieronder de EP:
24 november 2019
Underworld
Gebrek aan ambitie kan je Underworld niet verwijten als ze een box uitbrengen met daarop maar liefst veertig(!) songs die ze sinds 1 november 2018 uitbrachten. Ze deden toen de belofte elke donderdag een nieuw nummer uit te brengen en deze box verzamelt de productie van de eerste veertig weken. Er is trouwens een Sampler van deze DRIFT - series 1 verkrijgbaar, met een selectie van tien liedjes.
Blijkbaar werken Karl Hyde en Rick Smith goed met zulke deadlines voor ogen want de oogst is verbazingwekkend goed. Je krijgt natuurlijk wat je intussen verwacht van Underworld maar vrijwel alle songs passen qua kwaliteit zo tussen hun vroegere werk. Universe of can when back had op Beaucoup fish kunnen staan, Appleshine had ook niet misstaan op de soundtrack van Trainspotting en Threat of rain bevat elementen die al op Dubnobasswithmyheadman te horen waren.
De 40 songs zijn samen goed voor 5 uur en drie kwartier muziek en dat is natuurlijk veel om in één keer te beluisteren, maar in kleinere porties kan gerust ook en dan nog kan je genieten van dit fantastisch project.
Beluister de volledige box set hieronder:
Labels:
2019,
box set,
compilatie,
mening,
muziek,
nieuwe release,
spotify
23 november 2019
DJ Shadow
Wanneer Our pathetic age, het nieuwste album van DJ Shadow, begint met opener Nature always wins moet ik zo hard denken aan de song Temper temper die Goldie maakte met een gastbijdrage van Noel Gallagher. Intersectionality brengt dan weer ode aan Kraftwerk en vooral Giorgio Moroder. Juggernaut lijkt de stem te bevatten die op 19 van Paul Hardcastle de luisteraar confronteerde met de realiteit van de Vietnamoorlog en tranformeert naar het einde tot een rasecht drum 'n bass-nummer.
Het maakt meteen duidelijk dat DJ Shadow uit diverse vaatjes tapt en dat levert een veelzijdige plaat op die weliswaar niet het niveau haalt van het baanbrekende Endtroducing maar bijwijlen in de buurt komt. Zo schurkt Firestorm met de piano dicht aan tegen Building steam with a grain of salt. Een belangrijk nadeel van die weidse diversiteit is wel dat de samenhang tussen de songs wat ontbreekt en dat dit eerder voelt als een verzamelalbum van werkelijk goeie nummers dan een echte plaat die als geheel gepresenteerd wordt.
Op de tweede schijf vormen de (gastvocalen) het bindmiddel. Zo passeren o.a. De La Soul, Nas, de halve Wu Tang Clan, Run The Jewels en Pusha T. Het niveau van dit tweede deel van de dubbelaar wisselt wat meer, maar aanraders zijn zeker Drone warfare, C.O.N.F.O.R.M., Rocket fuel en Urgent, important, please read. Net als C.O.N.F.O.R.M. zit ook Been use ta vol verwijzigen naar Endtroducing.
DJ Shadow bewijst met dit album zijn relevantie in 2019 en voor een pionier uit 1996 is dat een prestatie waarvoor applaus op zijn plaats is.
Beluister hieronder het volledige album:
Tindersticks
Toen ik in 1993 bij Bilbo Records in Gent de hoes zag van het debuutalbum van Tindersticks, dacht ik om één of andere reden dat het een metalgroep was. Luide gitaargroepen waren dankzij de grunge weer helemaal in en van deze band had ik nog nooit gehoord, ik wist wel dat sommige metalartiesten kozen voor een vormgeving op hun platen die een heel andere sfeer opriepen. Ik liet daarom die cd maar links liggen bij mijn aanschaf van nieuwe (en soms voor mij ook onbekende) albums.
Later leerde ik de Britten gelukkig alsnog kennen. En net als al hun vorige platen (die ik wellicht allemaal kocht op vinyl of cd) weet ook No treasure but hope te bekoren en is dit een zoveelste ster aan het firmament dat ze met dat herkenbaar stemgeluid van Stuart Staples, de strijkers en de rest van de instrumentatie telkens weten te schilderen. For the beauty, The amputees,... ik kan eigenlijk elke song opnoemen als hoogtepunt want wederom rijgen ze die aaneen als parels aan een snoer voor hun geliefde. Om daartussen ook nog favorieten aan te duiden, is een haast onmogelijke opdracht. Toch springt See my girls er voor mij uit door het tempo, het repetitieve en de -zowaar- vrolijkheid die doorklinkt.
Beluister hieronder het volledige album:
22 november 2019
Gelezen (131)
Life of Pi - Yann Martel
Het wonderlijke verhaal van Pi Patel en zijn overlevingstocht in een reddingsboot, samen met een Bengaalse tijger, is verfilmd (die film zag ik nog niet) en ik begrijp heel goed waarom het verhaal zo aanspreekt. Yann Martel vertelt hier immers een saga van ongelooflijk doorzettingsvermogen, afwisselende hoop en wanhoop, onverwachte avonturen en een ongelooflijk uitgangspunt dat het boek je gekluisterd houdt aan de bladzijden. Dat ik dit boek geen vijf sterren geef, is omdat sommige stukken naar mijn gevoel iets te lang uitgesponnen worden. En nu toch maar eens die film zien...
Ze hebben mijn vader vermoord - Édouard Louis
Net zoals Didier Eribon in Terug naar Reims exploreert Édouard Louis de context van het arbeidersgezin, een arm milieu dat hij "ontstegen" is, materieel maar waar hij zich politiek nog steeds erg mee verbonden voelt. Hij grijpt minder terug naar filosofen, maar soms wel naar andere schrijvers (zoals de recente Nobelprijswinnaar Peter Handke) en vertelt het verhaal eerst veel anecdotischer waarna in het laatste deel de namen noemt van politici die verantwoordelijk zijn voor beslissingen die mensen in armoede naar de dood drijven. Hij beschuldigt hen in de meest duidelijke bewoordingen: Chirac, Sarkozy, Macron,...
Een mens van goede wil - Gerard Walschap
Thijs Glorieus is een jongen die al van kindsbeen één groot gebrek kent: hij kan niet tegen onrecht. Zijn (hopeloos naïef) verlangen om voor iedereen goed te doen en de wereld rechtvaardig te maken, bezorgt hem in dit boek van Gerard Walschap menig probleem.
Het boek heeft een liefdesgeschiedenis, een moordverhaal, een boerenroman en een levensverhaal in zich en die ambitie is misschien te zwaar, want voor mij voelt het soms toch als te geforceerd hoe het verhaal zich ontwikkelt. Niet dat dit geen aangenaam boek is om te lezen, maar mijn eerste kennismaking met het werk van Walschap is niet van die aard dat ik nu meteen naar de bib spurt om meer.
Wieren - Miek Zwamborn
Miek Zwamborn vertelt over die eigenaardige levensvormen die wieren zijn, niet enkel vanuit een biologisch standpunt, maar ook culinair, cultuurhistorisch,... In het laatste deel worden enkele soorten wat nader voorgesteld. Dit boek bevat ook heel mooie illustraties en is best wel onderhoudend. Het betreft (uiteraard) non-fictie, maar toch mooi geschreven.
Labels:
actua,
boeken,
cultuur,
literatuur,
mening,
planten,
samenleving,
wetenschap
Emily Jane White
Ten tijde van Victorian America leerde ik Emily Jane White kennen toen ze een concert gaf in een bovenzaaltje van een Ledebergs café (ongelooflijk maar waar!). 2009 was een heftig jaar gebleken voor mij en het liep bijna ten einde. Samen met een collega die ook een vriendin was en mijn ex-lief, ging ik erheen, ik had op internet snel wat muziek opgezocht en die stond me aan. Het concert was één van de beste die ik dat jaar zag, één van de indrukwekkendste ook, allicht geholpen door de locatie en het tijdstip in mijn leven. Het eerder genoemde album stond toen in mijn top 3 van dat jaar. Later, toen ze met Blood/Lines haar muzikale koers veranderde, haakte ik evenwel af.
Het doet me dan ook veel plezier dat het nieuwste album, Immanent fire, terugkeert richting de sound van haar oudste platen. Hoewel ze niet meer zo sober gearrangeerd zijn (Infernal klinkt muzikaal rijker dan om het even welke song uit Victorian America of debuutplaat Dark undercoat), ademen ze weer een gotische sfeer uit die het universum van Tim Burton, The Addams Family en zelfs de Koningin van Onderland (uit Jommeke) oproepen (vergelijkingen die ik al eerder gebruikte, moet ik toegeven). Het leidt tot pareltjes als Washed away, Metamorphosis, Dew en The gates at the end.
Emily Jane, dankzij een plaat als deze vergeef ik je met plezier het wat mindere werk en sluit ik je weer in mijn armen.
Beluister hieronder het volledige album:
21 november 2019
Wasdaman
Met Wasdaman verzamelde Bas Bulteel, die als pianist vooral pure jazz maakte, vier muzikanten rond zich waarmee hij muziek maakt die het midden houdt tussen progressieve rock en soms vrij klassieke jazz. Zo krijgt de saxofoon van Frank Debruyne bijwijlen een hoofdrol maar eigenlijk zijn, na de vrij heftige prelude beide delen van Storm in a cup of D mozaïeken van stijlen waarin de diverse instrumenten elkaar afwisselen in het vervullen van die rol.
Het levert een plaat op die heerlijk wegluistert in de late uurtjes en waarop je kan wegdromen, om af en toe eens wakker geschud te worden en een andere richting uitgestuurd.
Beluister hieronder het volledige album:
Amon Tobin
Ooit was Amon Tobin één van mijn muzikale helden omdat de Braziliaan drum 'n bass injecteerde met heerlijke Zuidamerikaanse ritmes. Zijn album Bricolage uit 1997 met vooral dat fantastische Chomp samba is één van de schatten van mijn vinylcollectie en dat het uitgebracht werd door het toen übercoole label Ninja Tune maakte mij alleen maar gelukkiger. Op (toen zelfs nog) Ten days of techno zag ik hem enkele uren voor zijn eigen optreden tussen het publiek en spijt overvalt me nog steeds als ik denk aan mijn gebrek aan durf hem aan te spreken.
In die meer dan twintig jaar die intussen verstreken, is zijn muziek fel geëvolueerd en zoekt hij maar zelden meer de hoeken van drum 'n bass op en zijn releases gebeuren vrijwel onopgemerkt, wat verklaart waarom ik een deel van zijn discografie gemist heb. Nu heeft hij net Long stories uit, zijn negende reguliere album. Daarnaast verschenen soundtracks, EP's en live-platen.
De weidsheid van zijn muziek heden ten dage is zowat het eerste wat opvalt aan deze plaat. Zo is Red moon een bijzonder contemplatief nummer geworden, dat je laat zweven als in de ruimte, zonder last van zwaartekracht of teneerdrukkende gevoelens. Een ambientgevoel overvalt je ook zeker bij Clear for blue. Meer buiten de lijntjes kleuren de titelsong en het mechanisch en futuristisch aandoende Brushed aluminium reeds.
Hoeveel twintig jaar doen met een mens, zie ik elke dag in de spiegel. Maar wie door zulke confronterende zelfreflectie nog niet overtuigd is, kan altijd deze plaat naar Bricolage leggen en horen hoe de tijd ons transformeert.
Beluister hieronder het volledige album:
20 november 2019
Cold War Kids
De Californiërs van Cold War Kids ken je misschien nog van hun debuutalbum Robbers and cowards met daarop de fijne radiohits We used to vacation en Hang me up to dry. De vijf reguliere albums die volgden, gingen zowat compleet aan mij (en een groot deel van de wereld) voorbij, maar laat dat geen reden zijn om deze zevende plaat, New age norms 1 niét te beluisteren. Slechts acht songs, samen nog net geen half uur durend, maken die luisterervaring de moeite waard, meer zelfs dan ik verwacht had.
Zo is er de weinig opzienbarende maar oerdegelijke rock van Fine fine fine. Complainer klinkt lekker luchtig en Dirt in my eyes slaagt erin de ongedwongenheid van pop uit de jaren tachtig en negentig goed te vangen. Tricky devil is ook best nog een fijne song. De rest van de plaat verklaart helaas ook een beetje waarom de band de vergetelheid in gesukkeld was: het klinkt nooit slecht maar anderzijds ook weinig opwindend en fris. Het is alsof dit album enkele sprankelende kledingstukken bevat maar voor de rest gewone, degelijke blauwe jeansbroeken en effen t-shirts: dingen die je elke dag kan dragen zonder risico dat iemand er aanstoot aan zal nemen.
Beluister het volledige album hieronder:
19 november 2019
Het Zesde Metaal
Hoewel ik een collega heb die me al eerder de weg wees naar de band van Wannes Cappelle, Het Zesde Metaal, is het toch pas echt dankzij mijn lief dat ik beter luisterde naar hun platen en hen zelfs live al aan het werk zag. Het resulteerde in meerdere vermeldingen op deze blog. We zijn allang niet meer de enigen in Vlaanderen die de in het Westvlaams gezongen liederen kunnen smaken.
Skepsels is het vijfde reguliere album van de band en klinkt het meest volwassen. Dat Wannes Cappelle die in zijn teksten altijd al dicht bij zijn eigen leven en beleving kwam, intussen ouder geworden is, merk je bijvoorbeeld in Andere mens. Single Tid van ton kende ik al. Net als bij eerdere eerste singles van nieuwe platen voelde ik dat even moest wennen en niet meteen wist wat ervan te vinden. En net als die vorige keren groeide de song in mijn waardering. De volwassenheid en het zeer persoonlijke komt terug in regels als "we blijven samen voor de troost / voor het verleden dat we gemaakt hebben / en voor de toekomst van de kroost", volgens Cappelle in Reden genoeg om te vinden "da je moe trouwen mè mie". Ook Slaven van het leven bevat regels die je als luisteraar niet meteen vrolijk stemmen: "
Ik zei: nu stop ik met denken / ik heb mijn deel gedacht / ik doe met gist de stilte rijzen / in mijn hoofd is het eeuwig nacht". Op De onvolledigen horen we de gaststem van Stefanie Callebaut (SX), nu niet bepaald een artieste waar ik dol op ben, dus ben ik wel blij dat haar rol beperkt blijft. Ouder komen is als afsluiter de ultieme samenvatting van het introspectieve, persoonlijke en mature album dat Skepsels geworden is.
Beluister hieronder het volledige album:
18 november 2019
Borka Balogh
De Amsterdamse Borka Balogh bracht in september een titelloos album uit waarop haar zoete zang de hoofdrol opeist. Haar Hongaarse roots koestert ze en dat is op deze plaat vooral hoorbaar in de sfeer die geschapen wordt, die iets van gothic light in zich draagt, een donker universum dat me zelfs nog meer aan Transsylvanië doet denken.
De meeste songs klinken als Florence + The Machine maar dan zonder bombast en daardoor krijg je popliedjes als Nostalgia en Unsaid words die ook iets lieflijks herbergen. Toch zijn de nummers vaak gedrenkt in een sausje van drama, zoals Savior needed en Kill.
Ik kan me heel goed voorstellen dat er een tienerpubliek bestaat voor deze plaat dat zich in het wentelen in miserie herkent maar persoonlijk mis ik toch iets meer diepgang in de songs. Als plaatje op de achtergrond is het alvast geen slechte keuze, de nummers zijn goed en de samenhangt zorgt niet voor disruptie in de luisterervaring.
Je kan het album hier kopen via haar Bandcamp-pagina. Beluister het volledige album alvast hieronder:
Gang Starr
Met The sure shot (Intro) zet Gang Starr hun nieuwe plaat alvast in met snippets uit hun bekende nummers, waarmee ze duidelijk een live publiek wisten te enthousiasmeren. Het is de aanvang van One of the best yet en omdat ik vooral individuele nummers en niet echt albums van de Amerikanen ken, zal ik hen maar op hun woord geloven. Immers, de band stond altijd al voor hiphop van hoge kwaliteit en deze plaat vormt daar zeker geen uitzondering op.
DJ Premier blijft dicht bij de bijna old skool hiphop die hen bekend maakte met toch voldoende aandacht voor wat de hedendaagse luisteraar kan boeien. Toch is het vooral doordat ze trouw blijven aan hun typische sound, dat ik zo weg ben van deze plaat. Zo doet het me veel plezier te zien dat Q-Tip van generatiegenoten A Tribe Called Quest een gastbijdrage levert op Hit man, dat bovendien één van de hoogtepunten vormt. Aan de overleden MC Guru (de helft van het originele duo) wordt een passend eerbetoon op plaat gezet onder de vorm van Keith Casim Elam (Interlude), ingesproken door diens zoon. Wat volgt is een typische Gang Starr- song (From a distance) waarin gastzanger Jeru The Damaja hem heel erg benadert.
Het is jammer (en gezien zijn leeftijd tegelijk ook zeer begrijpelijk natuurlijk) dat mijn hiphopminnende zoon weinig tips van me aanneemt, want dit is het soort hiphop dat ik hem graag zou leren kennen en waarvan ik denk dat hij het ook heel erg zou weten te waarderen. Veralgemenend durf ik zelfs te stellen dat een album als dit voor jonge luisteraars van hiphop een poort kan zijn naar het ontdekken van de roots van het genre, zoals er destijds platen waren die voor mij de verbinding vormden tussen de toenmalige actuele artiesten waarnaar ik luisterde en de oudere platen die ik zou ontdekken, op zoek naar wat voorafging en mijn toenmalige helden inspireerde.
Beluister hieronder het volledige album:
17 november 2019
Witch Trail
Mijn smaak in metal luistert nogal nauw. Hoewel ik op tijd en stond zeker van een portie beukende gitaren houd en de typische schreeuwerige zang (soms zelfs grol) me eigenlijk zelden stoort, vind ik hele albums vaak iets te inspannend en iets te weinig gevarieerd om me voldoende te boeien. Er zijn bands die erin slagen mijn aandacht vast te houden: Sepultura kon dat zeer zeker (Chaos A.D. is wellicht het beste metalalbum dat ik ken), Mastodon slaagt er ook keer op keer in en van Pantera heb ik al echt heel goeie platen gehoord (Cowboys from hell, Vulgar display of power en Far from beyond voorop).
Gelukkig weet Witch Trail zijn metal zo melodieus te presenteren dat ze in bovenstaand rijtje ook een plaatsje verdienen met hun plaat The sun has left the hill. Een gevolg daarvan is dat ze niet enkel metalbands bij mij in herinnering roepen, maar ook stevige rockbands als Rocket From The Crypt (in Stupor) en Stone Temple Pilots (in Silent running). Andere hoogtepunten zijn Residue dat afwisseling bevat in de ritmes en daardoor een heel interessante compositie blijkt, het korte maar krachtige (en enigszins Black Sabbath-achtige) Sinking en Afloat dat net als Silent running knipoogt richting grunge.
Het Gentse drietal wist het eveneens Gentse label Consouling terecht te overtuigen om deze plaat uit te brengen, de melodieuze metal zou in staat moeten zijn een breder publiek aan te spreken dan de meeste bands waarvan de albums in de platenrekken van de gelijknamige winkel te vinden zijn.
Je kan dit album hier kopen bij Consouling of via hun Bandcamp-pagina. Beluister het alvast hieronder:
Labels:
2019,
embedded player,
mening,
muziek,
nieuwe release
Retro review: Wim De Craene
Kleinkunst is een moeilijk genre om te reviewen. Met een imago hardnekkiger dan dat van hair metal is het moeilijk, zeker als je zoals ik niet echt thuis bent in het genre en er niet zo vaak naar luistert, om individuele albums te beoordelen. Voor mijn generatie was kleinkunst immers al altijd besmet met etiketten die nauwelijks af te schudden blijken. In de jaren zeventig, in mijn vroege kinderjaren, werd dit al beschouwd als muziek van softe (ex-)hippies die maar niet loskwamen van het recente verleden en maatschappijkritiek als mantel droegen, zoals hipsters tegenwoordig het nieuwste, onbekende bandje snobistisch claimen. De jaren tachtig brachten ons Thatcherisme en Reagonomics, een hardere realiteit dan waaraan de liefdevolle en introspectieve liedjes een tegengewicht bieden. Pubers uit die tijd classificeerden dit in het beste geval als de oubolllige muziek van hun ouders en -laten we eerlijk zijn- er gebeurde muzikaal genoeg spannends in dit decennium om jonge mensen meer te kunnen boeien. New wave en alles wat daarna neigde hulde een deel van mijn generatie in zwarte kleren en kapsels waar we ons nu, als we onze jeugdfoto's tonen aan onze kinderen, bijna schamen. Al zijn er natuurlijk ook zonen en dochter van de eighties die als ware geuzen hun oude ik omarmen.
Van Wim De Craene kent vrijwel iedereen Tim ("hier laat ik je los, Tim, van hier af moet je gaan") en zelfs mijn kinderen kan dit nummer toch niet onbekend zijn. Hun waardering ervoor is evenredig met het aantal levensjaren dat ze nog maar achter de kiezen hebben, moet ik jammer genoeg bekennen. Zelf kende ik behalve dit lied eigenlijk niets wat terug te vinden is op de plaat, Alles is nog bij het oude. Het was al zijn derde album en volgens mensen die er meer van weten dan ik, ook zijn beste.
De teksten zijn wat je van dit soort muziek uit de jaren zeventig verwacht. Zo is Onze jeugd een kind van zijn tijd, met kritiek op Amerika en ook toen al een nostalgische hang naar vroeger. De Craene kiest zorgvuldig de woorden en zinnen en de taal wordt als middel gebruikt om zowel boodschappen over te brengen als schoonheid te bereiken.
't Leven is schön is een Vlaamse versie van Bei mir bist du schön (The Andrew Sisters maakten dit oude Jiddische liedje bekend). Opvallend is dat de muziek vaak overschaduwd wordt door de teksten, alleen al doordat ze in mijn hoofd in de context "kleinkunst" geplaatst worden en dat maakt het moeilijk die goed te beoordelen, al is dat nu iets wat ik zo vaak in mijn reviews gewoon ben te doen. Sommige liedjes overstijgen het modieuze van toen: Rozerood-oranje blijft ook vandaag nog overeind en lijkt achteraf zijn tijd een decennium vooruit. De gokkers flirt met eenvoudige rock en Drie heren weet ook al de eighties op te roepen. De plaat sluit af met het vrolijke, uptempo Piepoe (Morgen wordt beter) dat de dansbenen aanspreekt.
Beluister hieronder zelf het volledige album:
16 november 2019
The Bullfight
Murder ballads, het album van Nick Cave uit 1996, is de bekendste verzameling songs over moord en doodslag die ik ken, al haalde hij de inspiratie uit de traditionals die verzameld staan op Anthology of American folk music. Met Eggs and marrowbone blaast de Nederlandse band The Bullfight het genre, naar aanleiding van een boek erover, nieuw leven in. Met tien liedjes volmaken ze hier iets meer dan een half uur en mij bevalt dit alvast.
Ik vind de hoestekening alvast heel mooi en heel passend. Het geheel ademt immers een soort nostalgie uit en een haast victoriaanse hang naar drama. Ook de muziek is van diezelfde sfeer doordrongen. Toch klinkt een song als Doomsday prepping ook ietwat moderner. Net die tegenstelling werkt hier heel goed.
Er zijn niet bepaald uitschieters, de kwaliteit blijft het hele album lang hoog. Lying in your arms en Alexander! hadden niet misstaan op bovengenoemde plaat van Nick Cave en The ballad of Aurely grijpt terug naar een sound die we kennen van oude radio-opnames uit de jaren veertig. Dat nummer heeft iets frivools en zelfs burlesk ondanks het onderwerp.
Het vijftal is niet aan zijn proefstuk toe (dit is al hun zesde plaat) maar bekendheid, zeker in België, viel hen nog niet ten deel. Ik maak me weinig illusies dat dit album daar veel verandering gaat in brengen, maar nieuwe fans zullen ze zeker weten te lokken en waardering zal hen terecht te beurt vallen.
Beluister hieronder het volledige album:
Chantal Acda
Sinds ik Chantal Acda lang geleden eens telefonisch mocht interviewen en mijn lief en ik enkele jaren later haar zelfs ontmoetten, volg ik elke nieuwe plaat van deze zangeres met meer dan gemiddelde aandacht en heel vaak haalt ze op één of andere manier deze blog.
Van al die platen, is Pũwawau zonder twijfel de meest opmerkelijke en gewoonweg de meest bijzondere. Ze illustreert pefect wat een immense weg de Nederlands-Belgische al afgelegd heeft en met elke plaat vond ik haar al beter worden, doch deze keer is het wel een gigantische stap voorwaarts die gezet wordt. Voor mij ligt dat vooral in het omarmen van allerlei genres en van electronica om nét die toetsen te geven die de songs ver boven zichzelf laten uitstijgen. De zes songs kennen een diversiteit die ik nog niet eerder bij haar hoorde en die zeer aangenaam verrast, vooral omdat die veelzijdigheid de samenhang allerminst in de weg zit.
Tuhinga opent het album als een negen minuten durend, haast ijl klinkend nummer dat een mengeling herbergt van kerkgezangen en zowaar Ansatz Der Maschine. Het neemt aanvankelijk de tijd om te evolueren van wat een IJslandse folknummer had kunnen zijn met die meerstemmigheid zonder woorden naar de song die het is. Na goed zes minuten is alweer een soort pauze ingelast, als een reflectiemoment. De intro van Marama doet me heel sterk denken aan Exit music (for a film) van Radiohead. In Taranga zingt/declameert Chantal haar teksten over wat langzaam lijkt uit te groeien tot een folksong (met mannenstemmen die de achtergrondzang overnemen van de vrouwen), op een manier die hetzelfde aliënerend effect heeft als Laurie Anderson. De groeiende repetitiviteit in dit lied verhoogt het dwingend karakter ervan. Dit is echt een song voor deze tijd, door de luisteraar te dwingen na te denken en een arrangement dat prikkelt, lichtjes verstoort, uitnodigt om dan weer het soort onbehagen te laten doorschemeren dat zo vaak in het oeuvre van Aphex Twin zit, zich hardnekkig vastzet in je hersenen en er lang na de laatste noot nog in rond blijft dwalen.
Op een andere manier ademt ook Waiata tamariki vervreemding uit, zij het dit keer meer door de muziek, die aanschurkt tegen de ambient van Biosphere of Jon Hopkins. Voorts leunt dit nummer het dichtst aan bij de vorige platen, alvast ook door de prominente plaats die Chantals stem krijgt. Het is dan ook exemplarisch voor de verbreding die door dit album ingezet is, dat het meteen gevolgd wordt door een lied dat nog het meest afwijkt van alles wat ik voorheen van de zangeres hoorde. Puoro is het soort single dat in een ideale wereld helemaal bovenaan staat in de hitlijsten omdat het kwaliteit en compromisloosheid toch verenigt met goed in het oor liggende elementen zoals een tempo dat op steeds jachtiger klinkende radiozenders niet zou misstaan. De vele geluidsdetails geven het bovendien een erg modern geluid en het heeft net die eenvoud om tot een anthem uit te groeien, maar net als Windowlicker van de hierboven al genoemde Aphex Twin flirt het met hitpotentieel zoals een has-been-celebrity met elke ster met genoeg uitstraling om alleen al door een relatie ook weer enige relevantie te verlenen aan de voormalige publiekslieveling. Afsluiter Tumanako laat de rust weerkeren. De grootste kracht hier ligt in de relatieve eenvoud van zang en samenzang op een sobere instrumentatie.
Dit album is een statement als je gelooft dat de in Nederland geboren maar in ons land wonende artieste een nieuwe weg wou inslaan zonder te breken met haar eigen verleden. In vergelijking met vorige platen wordt gekozen voor verbreding én verdieping (hoewel diepte al altijd heel erg aanwezig was in die platen). Zelf licht ze hier een tipje van de sluier wat ze wilde bereiken met dit album. Als luisteraar ervaar ik inderdaad iets van de contemplatie en reflectie waartoe ze ons wil aanzetten en door soms te kiezen voor een toch wel moderner klinkende sound lijkt ze ook haar publiek (én misschien ook wel een nieuwe publiek) te willen vasthouden in een wereld waarin afwisseling doorgeslagen is en de aandachtsspanne van velen behoorlijk kort is. De samenzang en achtergrondzang verhogen dat gevoel van verbondheid, van verbinding zoeken in meer dan woorden, die inderdaad, zoals ze schrijft, loos kunnen worden. De woorden- en meningenbrij die sociale media ook tot gevolg hebben, wordt bevochten met de eenvoudige wapens van zes songs.
Tot slot wil ik de producer of geluidstechnicus bedanken die in de mixing de stem van Chantal zo sterk op de voorgrond heeft geplaatst en daarmee bewijst begrepen te hebben dat dit haar krachtigste instrument is, dat in haar stem elk woord en elke noot net iets meer nadruk, iets meer betekenis, iets meer innerlijke kracht meekrijgt.
Beluister hieronder het volledige album:
15 november 2019
Gelezen (130)
Afscheid van de wapenen - Ernest Hemingway
Ernest Hemingway situeert dit verhaal, dat naar het schijnt deels gebaseerd is op zijn eigen ervaringen, in Italië tijdens de Eerste Wereldoorlog. Hoofdpersonage Federico Henry is een Amerikaan die vrijwillig als officier dient in het Italiaanse leger. Dit is volgens mij een bijzonder interessant personage, een personage waarvan ik soms ook graag wat meer zou willen hebben: hij zegt niet al te veel maar hij kiest vaak de rake, onverbloemde woorden die hij toch met zorg voor de anderen uitspreekt. Federico wordt verliefd op een Engelse verpleegster, Catherine, en nadat hij gewond is geraakt en na zijn genezing deelneemt aan gevechten die uiteindelijk een terugtrekking van de Italianen inleidt, heeft hij genoeg van de oorlog en vlucht met Catherine naar Zwitserland, omdat in Italië de sfeer helemaal is omgeslagen en iedereen de schuld voor de terugtrekking, die als smadelijk wordt ervaren, bij de officieren legt.
Dit boek is naast een mooi verslag van wat het is om middenin een oorlog te zitten (het hoofdpersonage is ambulancier, geen soldaat), vooral ook een klassiek liefdesverhaal.
De afluisterstaat: Edward Snowden, de NSA en de Amerikaanse spionage- en afluisterdientsten - Glenn Greenwald
Glenn Greenwald, journalist voor onder andere The Guardian, doet verslag van zijn journalistieke activiteiten die Edward Snowden hebben geholpen om zijn verhaal naar buiten te brengen (over de gigantische mate waarin de NSA mensen in de VS en erbuiten in feite digitaal afluistert) en licht dat verhaal toe, door elementen eruit te lichten, te illustreren en te verklaren. Daardoor ontstaat een helder inzicht bij de lezer van de omvang van het schandaal en de indringendheid van de praktijken van de NSA, niet alleen binnen de VS.
Mathilda - Mary Wollstonecraft Shelley
Zoals Hanna Bervoets in het nawoord schrijft, is eenzaamheid nog meer dan incest en depressie het centrale thema van dit boek van Mary Shelley, die eerder al met Frankenstein hetzelfde thema aangesneden had: de onmogelijkheid om met gelijken ervaringen te delen, is voor Shelley de kern van eenzaamheid. In dit boek wordt verhaald hoe de dochter ongelukkig wordt door een met taboe (toen en nu) omgeven bekentenis die neerkomt op een incestueuze liefde. Toch spitst de schrijfster zich daar niet op toe (hoewel het een onderwerp is dat heel wat mogelijkheden voor een roman in zich draagt natuurlijk), maar wel op het grote verdriet (dat bij alle personages aan bod komt) na verlies, in het reële zij het in de beleving en de bijhorende rouw, en dus vooral ook de eenzaamheid.
Toch is dit verhaal net iets te vaak te introspectief om de lezer voldoende vast te houden naar mijn gevoel en daarom verkies ik Frankenstein boven dit boek, hoewel ook hier weer de woordkunst en de verhalende kracht van Mary Shelley duidelijk getoond wordt.
Moord op de moestuin - Nicolien Mizee
Anders dan de IJslandse crimi's of de boeken van Mo Hayder waarvan ik er bijna jaarlijks één lees in het kader van de Zomer van het spannende boek, is dit moordverhaal van Nicolien Mizee veeleer luchtig en leest het ook heel erg typisch Nederlands. Maar dat maakt het net een aangenaam boek, met een heel toegankelijk verhaal.
Van achterdocht tot zelfgenoegzaamheid. Korte verhandelingen voor de moderne mens - Arnon Grunberg
Laat ik me even de stijl van dit boek toemeten en een "korte verhandeling" schrijven over dit boek:
1. Mooi kunnen schrijven is een deugd, een kwaliteit zo u wil. Mooischrijverij is een aanstellerig gedoe voor wie overmatig wil behagen. Onduidelijk is het of Arnon Grunberg zichzelf of de lezer hier wil behagen met zijn mooie vondsten, zijn badinerende gedachten, zijn grappig voorbeelden (die wel heel vaak uit het vaatje PVV-FvD tappen overigens, of antisemitisme als voorbeeld van iets negatiefs). Antisemitisme is negatief, laat daar geen twijfel over bestaan. Maar het is niet de illustratie van alles.
2. Dit mooigeschreven boek (het ontbreken van een spatie is géén vergissing) is dus de deugd voorbij, en zoals u weet, ligt net voorbij de deugd al gauw de ondeugd op de loer.
3. Alle onderwerpen worden alfabetisch behandeld. Dat betekent ook dat de titel van het boek eigenlijk Van aanbod tot zelfregulering had moeten zijn. Tenzij het onbedoeld poëzie is door gebruik te maken van het gemak van dichterlijke vrijheid.
4. Grunberg verliest zich soms zodanig in zijn knappe constructies dat hij zichzelf tegenspreekt. Soms zelfs in hetzelfde puntje, zoals bij Verwaarlozing waar je geliefde minstens een kwartier goed gesprek verdient, maar als ze zwanger is, mag je die tien minuten (vijf zijn dus zomaar verdwenen!) aftrekken van de twintig minuten waar een zwangere recht op heeft. Mooie liedjes duren niet lang, maar ze spreken zichzelf tenminste niet tegen...
5. Ik kan mooie constructies, mooie vondsten en prachtige omschrijvingen zeker waarderen, zij het indien ze met mate worden gehanteerd. Had Van Gogh in Sterrennacht alles in dat prachtige blauw geschilderd, hadden we geen sterren meer gezien.
Labels:
actua,
boeken,
essays,
literatuur,
mening,
samenleving
14 november 2019
Leif Vollebekk
Ooit zag ik Leif Vollebekk live aan het werk in een huiskamer en het meest opvallende was en is wel zijn stem. Die maakt dat zijn nieuwe plaat New ways ook meteen vertrouwd klinkt.
De muziek die hij brengt, is niet meteen de meest opvallende vorm van indie folk, doorspekt met popelementen, maar hij doet het alvast goed en hoogtepunten zijn dan ook voor mij het erg radiovriendelijke Never be back, het voor zijn doen wat traditionele Transatlantic flight, het rustig voortkabbelende en van een geweldige intro voorziene Phaedrus en Blood brother. Werelschokkends is niets van wat op deze plaat terug te vinden. Toch heeft de Canadees wederom een goede plaat uitgebracht, het beluisteren waard.
Beluister hieronder het volledige album:
08 november 2019
Rachel Grimes
Heel lang stond op zolder een doos met oude brieven die ik gekregen heb, zo ongeveer tussen mijn zeventiende en dertigste (nu staan ze in het magazijn van ons nieuwe huis alvast). De meesten zijn van ex-lieven en ik verbeeld me soms dat ik ze nog eens ga lezen, later wanneer ik met pensioen ben en mijmer over vroeger, of dat mijn kinderen ze ooit gaan lezen en zich op die manier een beeld zullen vormen van wie ik was toen zij nog niet geboren waren.
Op diezelfde manier, zo stel ik me voor, vond Rachel Grimes oude foto's en brieven van haar grootmoeder en ze ging op zoek naar wie die mensen waren die de brieven bevolken. Het gaat voornamelijk om vrouwen uit de achttiende en negentiende eeuw in Kentucky die in die brieven, foto's en getuigenissen terugkeren en vorm krijgen en rond hun levensverhalen heeft de Amerikaanse zowaar een heel werkstuk en album opgehangen. Aan de hand van klassieke composities maar soms ook folksongs (Fontaine Ferry, The hysterical society,...) brengt ze die verhalen tot leven, die al eens gezongen maar veel vaker verteld worden tegen de achtergrond van cello's, piano, violen en harp.
Het resultaat is een plaat die tijdloos klinkt, bijwijlen verrast en je laat kennismaken met wereld die veraf ligt van ons huidige leven in West-Europa.
Je kan het album hier kopen op haar Bandcamp-pagina en alvast hieronder beluisteren:
Labels:
2019,
embedded player,
mening,
muziek,
nieuwe release
07 november 2019
Vetiver
Al sinds 2004 laat Vetiver met enige regelmaat platen op de wereld los die gekenmerkt worden door pretentieloze pop, vaak met nostalgische elementen zomaar weggelopen uit de seventies. Die pop is vermengd met folk en levert een relaxte sound op.
Ook Up on high bewandelt diezelfde weg. Het kitscherige dat soms nadrukkelijk aanwezig was op vorige platen is dit keer wat achterwege gelaten en de folkkaart wordt wat meer getrokken maar voor de rest is het vooral wat we van het vijftal uit San Francisco gewoon zijn. Mooie momenten zijn er genoeg: het lekker up-tempo Swaying, het aan de rustige Neil Young -maar dan poppier- herinnerende Hold tight en Wanted, not asked zijn voorbeelden, die niet toevallig allemaal een iets hoger tempo voeren. Maar ook A door shuts quick weet te raken.
Vetiver zal je niet van je sokken blazen, de band zal je niet verrassen en wie bekend is met hun oeuvre, weet dat hier geen grote koerswijzigingen te noteren vallen. Soms is gewoon datgene doen waar je goed in bent, voldoende.
Beluister hieronder het volledige album:
06 november 2019
Gelezen (129)
Een lust voor het oog - Jan Siebelink
Voor het eerst een boek gelezen van Jan Siebelink dat me tegenviel: het verhaal komt traag op gang, blijft erg mysterieus en ook op het eind snap ik nog steeds niet goed waar de schrijver heen wou. Ik voelde me weinig verbonden met de personages. Je merkt wel dat Siebelink mooi kan schrijven, maar de verpakking mag dan wel goed zijn, als de inhoud dat onvoldoende is, valt het toch tegen...
Autumn - Ali Smith
Ali Smith situeert het verhaal over de vriendschap tussen een jonge vrouw en een oude man in de periode rond het Brexit-referendum, maar het is zoveel meer. Elisabeth sluit als kind vriendschap met Daniel Gluck, die op het einde van het boek (en dus het moment vlak na het referendum) 101 jaar oud is. Het boek zit vol flashbacks en illustreert mooi hoe een pure vriendschap heel bepalend kan zijn in het leven van jonge mensen. Ook de moeilijke relatie tussen Elisabeht en haar moeder passeert de revue.
Het duurt tot pakweg de helft van het boek eer het verhaal echt goed op gang gekomen is en je ook wat duidelijker weet dat het b.v. over het Brexit-referendum gaat, voorheen hangen de stukken schijnbaar nogal los aan elkaar. Ze vallen uiteindelijk op hun plaats en naarmate het boek vordert, leest het vlotter en ben je meer mee met het verhaal, ondanks de steeds onderbroken chronologie.
Tuff - Paul Beatty
Net als in De verrader weet Paul Beatty te wervelen met een verhaal over een uitzonderlijk Afro-Amerikaans personage, ditmaal een zwaarlijvige, streetwise en verstandige jongeman uit East Harlem (New York). Hij wil het rechte pad op en als vanzelf rolt hij in een wel heel vreemd avontuur dat totaal niet bij hem lijkt te passen: hij stelt zich kandidaat voor de gemeenteraad. Of hij het haalt of niet, is niet zo belangrijk in dit boek, wel het portret van het hoofdpersonage (en de nevenpersonages, die even vermakelijk en bijzonder zijn) en diens visie, diens heldere kijk die het streetwise combineert met gezond verstand en verrassend veel culturele bagage. Het resultaat is dan ook een boek dat je als een sumoworstelaar (een metafoor die ik niet zomaar kies) vloert...
Oostende, de zomer van 1936 - Mark Schaevers
Mark Schaevers, die je kan kennen van zijn bekroonde biografie van Felix Nussbaum, beschrijft hoe in 1936 in de zomer enkele belangrijke figuren uit de Duitse interbellumliteratuur elkaar ontmoeten in Oostende. Via allerlei verbanden komen de ballingen (ze zijn allen gevlucht uit nazi-Duitsland na Hitlers verkiezingsoverwinnig vanwege hun Joodse achtergrond, hun communistische gedachtengoed,...) elkaar daar tegen en nét die verbanden én de consequenties van hun ontmoetingen worden door de auteur haarfijn uit de doeken gedaan. Van de genoemde auteurs kende ik enkel Stefan Zweig (ik las zijn Schaaknovelle) en Joseph Roth (van wie ik nog niks las, maar zijn Radeztkymars staat op mijn to-read-lijst) en toch slaagt de auteur erin mij ook warm te maken voor de andere figuren en soms zelfs voor hun werk.
Peter Camenzind - Hermann Hesse
Hermann Hesse weet in dit boek met heel veel mededogen en liefde te verhalen over het hoofdpersonage dat uit het Zwitserse hoogland komt en er uiteindelijk in zijn ziel altijd blijft thuishoren. Alle omzwervingen en levensavonturen, alle dromen en wensen ten spijt blijkt de meest eenvoudige manier van leven, het zich eraan overgeven wat er ook komt, nog het meeste geluk op te leveren. Dat weet de auteur in een vlot en mooi boek te vatten.
Abonneren op:
Posts (Atom)