06 september 2020

Irish Coffee


Tussen mijn verzameling vinyl singletjes zit ook Look on the bright side van William Souffreau, een vrolijk radiohitje uit 1991 op Studio Brussel. Hoewel ik er niet vaak meer naar luister, is het toch telkens een leuke hernieuwde kennismaking met dit liedje als ik dat wel doe. En kijk, William Souffreau is daar terug, met zijn groep Irish Coffee.
Heaven is het vijfde album van de band die al in 1970 opgericht werd. Er was tussendoor ook nog een live-plaat maar de discografie oogt verrassend kort voor een groep die haar vijftigste verjaardag mag vieren. Bovendien kenden ze bij elk album een wat andere samenstelling en zo zou je Irish Coffee eigenlijk het project van Souffreau kunnen noemen, de enige die er altijd bij was.
Kwaliteit gaat natuurlijk boven kwantiteit en dat geldt ook in dit geval. Want met die kwaliteit zit het goed. Moderne, vernieuwende muziek moet je van hen niet verwachten, maar een rechttoe-rechtaan rockalbum is het zeker wel geworden met songs die vol zitten met echo's van The Rolling Stones, Deep Purple, Led Zeppelin en Jimi Hendrix. Ook recentere groepen lijken een stempel gedrukt te hebben op de sound, zo herken ik in Someday meer dan een vleugje Los Lobos en zit er een flinke streep Robert Cray-blues in Whole lotta rock to roll. Dit is echt het soort muziek dat je in een bruin muziekcafé mag verwachten, waar oudere mannen met plezier teruggrijpen naar een cocktail van rock, blues en country.

Beluister hieronder het volledige album:

Geen opmerkingen: