19 april 2018

Orquesta Akokán


Met het mooie weer dat we nu krijgen, richt ik de blik al eens richting meer exotische muziek en zo stootte ik op Orquesta Akokán, een Cubaanse band die net haar titelloos debuut uit heeft op Daptone Records. Dat label bracht ons eerder al heel goeie soul (denk aan Sharon Jones and the Dap-Kings en Charles Bradley) en nu is er dus dit mambo-album.
De 14-koppige band brengt een muziekgenre dat nogal onderhevig is aan clichés en een belabberde reputatie, maar hier bewijzen ze dat dat niet altijd terecht is. Otro nivel bijvoorbeeld is gewoon een heel goeie song met variatie, uiteraard een aanstekelijk ritme maar hier durven ze de platgetreden paden ook al eens verlaten. Je hoort ook dat deze Cubaanse big band niet alleen de stijlen uit de jaren vijftig goed beheerst, ze hebben ook veel naar (Amerikaanse) jazz geluisterd en ook die invloed sijpelt hier en daar door (Un tabaco para elegua, A gozar la vida of No te hagas).
Dit album past uitstekend bij de mojito's die weer massaal ingeschonken worden en bij de barbecues die aangestoken worden. Maar ook binnenshuis blijkt dit een onweerstaanbare drang tot het losgooien van de dansbenen tot gevolg te hebben.

Beluister hieronder het volledige album en laat je meevoeren op de zuiderse ritmes:

Geen opmerkingen:

Klik op oranje tekst om de links te volgen en blauwe links voor de mp3's.