01 april 2017

King Gizzard And The Lizard Wizard


De opener van Flying microtonal banana deed me meteen overstag gaan voor dit nieuwe album van King Gizzard And The Lizard Wizard. Het is al hun negende album in zowat vijf jaar tijd en er staat zelfs nog één op stapel voor dit jaar. Bezige bijtjes dus... Dat verwondert me niet als ik het hoge tempo van die psychedelische opener, Rattlesnake, hoor. Het is de gitaarversie van Gejaagd door de wind. De klank lijkt in een achterafzaaltje opgenomen en laat dat nu nét een deel van de charme zijn.
Melting is een soort Afrofunk-improvisatie voor mensen die te weinig naar Fela Kuti of Nigeriaanse seventies funk luisteren. Open water, Doom City en Nuclear fusion houden het tempo hoog. Anderzijds lijken ze genoeg op elkaar om als variaties op een thema door te kunnen gaan, al ontpopt laatstgenoemde song gaandeweg alsnog tot een heel eigen muzikaal verhaal. Sleep drifter en Billabong Valley bereiken mijn oren dan weer eerder als slordig opgenomen Pond-songs.
Met iets meer dan veertig minuten worden we niet meteen ruim bemeten in ons luisterplezier door de Australiërs maar de herhaaltoets biedt respijt en dit is zo'n plaatje dat je een halve dag op repeat zet om helemaal in de sfeer te komen.

Beluister hieronder het volledige album:

Geen opmerkingen:

Klik op oranje tekst om de links te volgen en blauwe links voor de mp3's.