18 februari 2016

µ-ziq


Mike Paradinas, de labelbaas van Planet Mu, kennen sommigen onder ons ook onder de naam µ-ziq. In die gedaante liet hij ons al kennismaken met menig interessant album vol elektronische muziek. Toen hij vorig jaar door zijn archieven ging, leverde dat niet enkel een zeldzame remix op van Analogue bubblebath van Aphex Twin maar ook een verloren gewaand album, Aberystwyth marine, dat nu dus het levenslicht alsnog te zien krijgt.
Parallellen met het eerdervernoemd project van Richard D. James liggen voor de hand, maar µ-ziq is tegelijk speelser en minder complex (zoals in Petronas hardstep, Soft pipes play on en The cut of my jib) en bewandelt ook paden die Aphex Twin onaangeroerd laat. Zo lijkt de muzikale basis voor sommige hits van Duran Duran of Talk Talk wel gelegd te zijn in composities als Yumm. Drum 'n bass à la Ed Rush en Optical krijgen we dan weer (kort) voorgeschoteld in Ice nine pt. 2 en Millenium hand and shrimp mixt drum 'n bass met soundtrackmateriaal.
µ-ziq weet niet altijd te boeien: Hanky pokery, Air 3 en Jiggery panky is een trio opeenvolgende songs dat warm noch koud blaast en algauw verloren raakt in de vergetelheid. Maar in zijn geheel is het een best interessante plaat waarvan we blij mogen zijn dat ze alsnog aan de oppervlakte opduikt.

Beluister hieronder het volledige album:

Geen opmerkingen: