30 december 2015

Gelezen (81)

In the country of men - Hisham Matar


Hisham Matar schreef dit semi-autobiografisch boek dat zich afspeelt in Libië ten tijde van kolonel Khadafi. De buurman en de vader van het hoofdpersonage, een jongetje nog, worden ervan verdacht betrokken te zijn bij de illegale oppositie. Het verhaal is een relaas van de spannende tijd tussen de arrestatie van de ene en de uiteindelijke vlucht naar Egypte voor het jongetje, door zijn ouders georganiseerd. Maar meer nog schetst het de moeilijke relatie tussen de jongen en zijn moeder enerzijds en tussen de jongen en zijn vader anderzijds. 

De draad tussen cliënt en begeleider: de emotionele ontwikkeling als inspiratiebron in de begeleiding van personen met een verstandelijke handicap - Gerrit Vignero


Het SEO-model is een belangrijk instrument in mijn werk en via Filip, met wie ik wat theorie hoop te ontwikkelen rond SEO en ASS, kwam ik bij Gerrit Vignero uit, die zich in dit boek focust op wat je als begeleider als antwoord kan bieden. Via de metafoor van de draad beschrijft hij hoe je doorheen de verschillende ontwikkelingsfasen een ander begeleidingsaanbod kan doen. Het boek is dan ook voor mij essentieel in het begrijpen van wat wij op ons werk doen voor de kinderen en jongeren die we begeleiden.
Twee minpuntjes moet ik toch aanhalen. Het gebruik van diverse metaforen voor deze begeleidingsstijlen (niet alleen de draad, maar ook een spoor/locomotief-metafoor en nog enkele andere) zou verhelderend moeten werken, maar wordt op den duur wat verwarrend voor mij. En tot slot had de eindredactie ook beter gemogen: enkele storende syntaxis- en spellingsfouten verminderen toch wat het leesplezier.

De rotskruiper - Nell Zink


Nell Zink is een Amerikaanse die in Duitsland leeft en haar debuut situeert ze ook voornamelijk bij onze oosterburen. Al bij al is het beschreven huwelijk tussen Tiffany, een Amerikaanse, en de wetenschapper Stephen. Oorspronkelijk gedreven door liefde voor het vogelspotten (de rotskruiper is een vogeltje dat een hoofdrol speelt in het begin van het boek), nemen ze uiteindelijk deel aan radicale acties van de milieubeweging. 
Het boek leest aangenaam weg maar soms doet Nell Zink iets teveel moeite om belezen over te komen en is het allemaal te geforceerde moeilijkdoenerij.

Het testament van Maria - Colm Tóibín


Colm Tóibín beschrijft het laatste jaar van Jezus vanuit het standpunt van Maria, zijn moeder. Zij ziet niet zozeer de Messias in hem, maar wel haar wat vreemde zoon, die zelf gaat geloven wat hij verkondigt door de invloed van zijn steeds groeiende entourage. Vooral het lijden van een moeder die haar zoon gruwelijk ziet sterven en daar niets kan aan doen, is goed uitgewerkt.

Aan de voet van de gletsjer - Halldór Laxness


In dit beroemdste boek van de IJslandse schrijver en Nobelprijswinnaar Halldór Laxness wordt een vertegenwoordiger van de bisschop naar de voet van de Snaefellsgletsjer. Hij moet er onderzoeken of de plaatselijke priester zijn plichten nog wel vervult en wat er aan is van de geruchten dat hij geen begrafenissen meer doet, maar dat een doodskist de gletsjer opgesleept werd. Hij dient daarvoor de plaatselijke bevolking en de priester zelf te interviewen. Het verhaal doet door de vreemde verhalen die verteld worden, wat magisch-realistisch aan en tot ver is het moeilijk om te snappen wat er nu eigenlijk gebeurt, tot alle puzzelstukjes op het eind toch mooi op hun plaats vallen.

Geen opmerkingen: